Докато у нас трудно и с недоверие прохожда обединението на фермерите в кооперативи, в Дания те построиха най-големия биогазов завод, който ще снабдява обединение от 86 фермери.

Новият обект е открит в края на септември. Той е изпълнен от компанията E.ON и Sоnderjysk Biogas Invest (SBI) и ще преработва за година 540 000 тона слама и други органични субстанции, като ще произвежда 21 млн кубически метра газ. Този обем е достатъчен за да осигури енергията на 15 000 домакинства!

А всичко започва още през 2009 година, когато фермери са се обединили в кооператив. В него членуват 86 фермери от една област на Дания. Обединението още тогава е имало за цел да построи най-голямата в страната инсталация за производство на биогаз. Кооперативът се е обърнал към енергийната компания E.ON, след което е създадено съвместно предприятие и е започнала работата.

Сега тези фермери ще станат основни доставчици на суровини за биогазовата инсталация. Самият кооператив и фермерите се намират в радиус от 18 км. около построената станция.