Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

В края на първото и през повечето дни от второто десетдневие на януари агрометеорологичните условия бяха с повишена динамика. След студеното време през периода 13-15 януари настъпи краткотрайно чувствително повишение на температурите. На отделни места бяха регистрирани максимални стойности до 9-11 градуса (Враца, Ловеч, Плевен, Варна, Благоевград, Сандански, Кърджали, Бургас). В част от източните и южните райони паднаха валежи от дъжд и на места стопиха снежната покривка.

В началото на следващия седемдневен период се очаква застудяване. В източните и южните райони, където снежната покривка се стопи, ще се създават условия за образуване на ледена кора над повърхностния почвен слой, което може да причини изтегляне на посевите и механични повреди по кореновата система на зимните житни култури.

До края на второто и началото на третото десетдневие на месеца се прогнозират поднормени средноденонощни температури, валежи от сняг и образуване на нова снежна покривка, която ще осигури допълнителна защита за есенните посеви. През периода критични минимални температури за трайните насаждения не се очакват.

В края на следващия период в агростанциите към НИМХ-БАН предстои зимен преглед на земеделските култури и вземане на проби за установяване на евентуалните повреди от измръзване, особено в районите, където бяха регистрирани критично ниски минимални температури (Видин -19 градуса, Кнежа -23 градуса, София -17 градуса, Драгоман -21 градуса, Кюстендил -26 градуса, Благоевград -19 градуса, Сандански -16 градуса, Чирпан -17 градуса, Елхово -16 градуса, Стара Загора -16 градуса).

В по-голямата част от страната, с изключение на места в Югоизточна България, посевите бяха защитени от образувалата се трайна снежна покривка и сериозни повреди от измръзване не се очакват. В югоизточните райони силните ветрове оставиха без защитна снежна покривка част от посевите със зимни житни култури и зимна рапица. В тези райони не са изключени повреди при къснозасетите, неуспели да встъпят във фаза братене зимни житни култури и при рапицата, която не формира листна розетка през есенната си вегетация. В местата с регистрирани отрицателни температури под минус 17-18 градуса се очакват повреди от измръзване по пъпките на лозите, особено по десертните сортове, а под минус 20 градуса - и при някои сортове праскови.