Диана Ванчева

Припомняме: още преди няколко седмици в.“Български фермер” сигнализира, че са възникнали недоразумения с ревизиите и признаването на фермерските заявления за преотстъпвания акциз за горивата. Това се случи след проверка на финансовите документи от служителите на НАП.

За проблема сигнализираха засегнати фермери от Видинско и Врачанско, които обаче и днес се страхуват да говорят открито и да кажат имената си, но искат съдействие.

Че има нещо ялово в приложението на методологията стана ясно от оплакванията на още доста земеделски производители от страната. Доказателство са нагледни примери за признати фактури от данъчните на един фермер-син, и непризнати от същата бензиностанция и изглеждащи по същия начин на друг - неговия баща и съдружник.

След като и в МЗХ, и във финансовото министерство се убедиха, че нещо куца в приложението на държавната помощ от там признаха, че поне хиляда земеделски производители имат същия поблем и приходната агенция след проверки им е върнала за ревизия старите фактури, с които са доказали разход на гориво за земеделски нужди.

Да изясним: по новата наредба и новата методика НАП има правата и задължението да провери фактурите и да признае или не някои от тях.

Заради възникналия прецедент се стигна до общото решение земеделските служби по места да приемат корекции за заявените горива

Разрешава се да се извършат поправки от фермерите там, където е възможно.

Казуси има различни: Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви пред в.“Български фермер”, че при техни членове се коригират някои фактури с объркани номера. А при по-дребни стопани, представящи касови бележки, също се нанасят поправки, защото бележките са от една година, избледнели са и на много от тях не им личат номерата. От НАЗ се надяват, че общинските служби и фермерите съвместно бързо ще изчистят възникналите грешки

Експерти от фонд “Земеделие” признаха, че може да става дума и за друга грешка.

Тя може да бъде поправена чрез влизане в идентификационната система ИСАК.

Земеделските служби по места ще осигурят достъп на всеки до неговата партида, но това трябва да стане до 27 януари.

ГРЕШКА - ПРОШКА

Вече тече повторната проверка на предоставените финансови документи за подпомагане по държавната помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола.

Какво трябва да знаят земеделските производители:

Фактурите за закупено гориво, за които от Националната агенция за приходите (НАП) са констатирали несъответствие или разминаване, ще могат да се коригират само до 27 януари 2017 г.

Корекции по подадените фактури ще могат да се правят при открити технически грешки или номера на фактури, след което плащанията за газьола ще бъдат оторизирани към земеделските производители.

Ще се прави опис на допуснатите грешки и направените корекции - той трябва да бъде подписан и от двете страни - земеделския стопанин и служителя, направил корекциите.

Проверяват се фактури и касови бележки още от 2015 г., на мен с такива фактури ДДС кредит ми възстановиха, а сега се оказва, че един акциз не могат - това споделя пред вестника земеделски производител, който не желае да бъде цитирано името му, защото смята, че МЗХ и МФ имат проблем с прилагане на схемата за първи път тази година
Проверяват се фактури и касови бележки още от 2015 г., на мен с такива фактури ДДС кредит ми възстановиха, а сега се оказва, че един акциз не могат - това споделя пред вестника земеделски производител, който не желае да бъде цитирано името му, защото смята, че МЗХ и МФ имат проблем с прилагане на схемата за първи път тази година

Земеделските стопани, които имат претенции, че са ощетени, трябва да се свържат с общинската служба, в която са подали заявленията. След извършване на корекциите им там, подписаните данни ще бъдат изпратени към НАП и ще има повторна проверка. Чак след това се предвижда разрешаването на останалите плащания от бюджета на схемата.

Фермерите да знаят, че повторните проверки на инспекторите на НАП ще бъдат стриктни, затова да не си позволяват да правят опити да ги подвеждат, припомниха експерти от приходната агенция пред в.“Български фермер”.

В крайна сметка ще се преведат парите от помощта само на хората с изрядни документи, напомниха от МЗХ.

Поверките се правят по заявени площи и животни

Това обясни министърът в оставка Десислава Танева

За първи път у нас държавната помощ за преотстъпване на част от акциза за горивата на фермерите се прилага по този начин.

Това е голяма стъпка в посока на изсветляване на бизнеса.

Служителите на НАП и фонд "Земеделие" имат ангажимент да проверяват вече дали са декларирани нивите и животните на даден земеделски производител.

Сегашните корекции са технически и МЗХ даде срок, в който да могат да се поправят цифри, номера и т.н.

Но в министерството сме сигурни, че с новата методика ще обхванем всички фалшиви фактури и ще пресечем пътя им. В други години те са се промъквали в агенция "Митници" и за тях са получавани незаслужени пари. Проверките се правят според заявените площи и животни за 2015 г.

Ако и сега фактурите не бъдат заверени от НАП, парите няма да бъдат платени.