При доматите продължителността на разсадния период е около 80 дни, а при пипера и патладжана - 75-85 дни

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

През януари в култивационните съоръжения започва отглеждането на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци.

Сеитбата на семената трябва да е в срокове, съобразени с продължителността на разсадния период, климатичните особености на дадения район и най-благоприятния период, когато разсадът от даден вид и сорт може да бъде засаден на постоянно място.

Разсадът трябва да бъде готов за разсаждане на полето след датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани (температури под минус 0,5 градуса са опасни за вегетативните органи на доматите, краставиците и др. ).

Обикновено семената на доматите се засяват в периода 15.01-10.02, на пипера и патладжана, които са по-топлолюбиви - между 25.01-10.02. Сеитбената норма за доматите на площ 1кв. м е 3 г, за пипера - 15-18 г, за патладжана - 6-8 г.

Важно значение за производството на здрав и качествен разсад е използването на добре обеззаразени семена и почвена смес. При отглеждането на разсада, за да не се допусне етиолиране на растенията, трябва да се спазва определен топлинен и поливен режим

Температурата на почвената смес през периода от засяване до поникването на зеленчуковите семена трябва да бъде около 18 градуса, а на въздуха - 20-25 градуса. При тези условия семената на доматите поникват обикновено за 5-6 дни, на пипера - за 10-11 дни. След това температурата на въздуха трябва да се понижи краткотрайно - при доматите до 10-12 градуса, а при пипера и патладжана - до 15-16 градуса.

При поливане на разсада не трябва да се допуска преовлажняване на почвата. Излишната влага е предпоставка за развитие на болестта сечене по разсада

При наличие на първите признаци на сечене по разсада, трябва да се вземат незабавни мерки - болните и съседните на тях здрави растения задължително се унищожават, а заразената площ - да се дезинфекцира с 2% разтвор от син камък.

Препоръчва се профилактично третиране на здравите растения с някои от следните фунгициди: бордолезов разтвор 0,4%, шампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН ВП - 0,3%, проплант 722СЛ - 0,1%, ридомил голд МЦ 68ВГ - 0,1% и др.

След встъпване на растенията във фаза кръстосване, т.е когато се появят два същински листа, разсадът трябва да се пикира

При доматите пикирането се извършва обикновено 10-15 дни след поникване на семената, а при пипера - 15-20 дни. При пикирането трябва да се внимава да не се повредят корените на растенията.

То се извършва на предварително маркираните за целта места. Корените на пикирания разсад трябва да бъдат 2-3 см по-дълбоко разположени от тези на непикираните растения. След пикиране растенията се поливат с малко вода.

При производството на доматен разсад продължителността на разсадния период е около 80 дни, а при пипера и патладжана - 75-85 дни. При оптимални сеитбени срокове разсадът от домати е готов за разсаждане на полето обикновено през втората половина на април, a този на пипера и патладжана - през първото десетдневие на май.