Ако е дебела, дори при по-ниски температури, няма опасност за есенниците

Проблеми са възможни там, където има отвявания, а растенията не са достигнали оптимална фаза на зимуване

Ваня Велинска

Снегът парализира пътища и населени места. Същият този сняг обаче покрива нивите вече в продължение на няколко седмици. А по предварителни прогнози, снежната покривка ще се запази още дълго време. Това е добра новина за фермерите, които може би освен децата, са сред малцината радващи се на снежната зима.

През последните години малко са зимите, в които снегът се задържаше за повече от няколко дни, най-много седмица. А топлите зими със сигурност не са добри за нашето земеделие. Като страна с континентален климат, ние отглеждаме зимни култури, които изискват студен период, за да се развиват правилно. Същото важи и за трайните насаждения - овощни видове и лозя.

Освен това дебелата снежна покривка ще осигури добра влага от която се нуждае почвата.

Лятото и есента на 2016 бяха изключително сушави за почти всички райони на страната, с малки изключения в някои части на Северозападна България. Фермери от Североизточна Добруджа споделят, че там не е валял дъжд със стопанско значение повече от 10 месеца. Подобна бе ситуацията и в Южна България, както и районите на Ямбол, Шумен, Русе, Стара Загора и т.н.

Сухата есен в Пловдив, Пазарджик и региона доведе до сериозни проблеми при есенниците. На много места площите с рапица се провалиха и най-вероятно пролетта ще има посевите, които ще се разорават и ще се презасяват. Положението при пшеницата и ечемика също не е много обнадеждаващо. Заради липсата на влага растенията не успяха да се развият нормално и да достигнат оптимална фаза на зимуване. Освен това площите не успяха да се подготвят добре за пролетниците.

Има ли обаче притеснения за есенниците заради продължителните ниски температури?

През първото десетдневие на януари на много места в страната бяха регистрирани минимални температури под минус 16-20 градуса, коментира Дукена Жолева, агрометеоролог от БАН, специално за "Български фермер". В Северна България падналите значителни валежи от сняг образуваха дебела (над 30-35 см) и трайна снежна покривка.

Със сигурност това количеството сняг ще осигури добра защита на есенните посеви от въздействието на ниски отрицателни температури. Регистрираните в този период температурни стойности за отделните райони са: Ново село - минус 8, Видин - минус 19, Враца - минус 18, Монтана - минус 18, Русе - минус 16, Добрич - минус 18 градуса.

Именно дебелата снежна покривка е гаранция, че продължителните ниски отрицателни температури няма да повлияят на зимните житни култури и зимната рапица.

При отсъствие на снежна покривка и температури под минус 12-13 градуса, при по-продължително задържане, те са критични за ечемика и пшеницата, разясняват специалистите. Това е така за растения, които зимуват във фазите поникване и трети лист, а за посевите с рапица - неуспели да формират розетка през есенната. Температури под минус 16-18 градуса, в условия на безснежна покривка са рискови за измръзване и засетите в агротехнически срок, във фаза братене, посеви с пшеница и ечемик. Тези стойности са критични и за рапицата, образувала розетка (7-8 листа).

В Южна България също са отчетени ниски отрицателни температури: Благоевград - минус 19, Сандански - минус 16, Чирпан - минус 15, Елхово - минус 16 градуса. На места в южните райони снежната покривка обаче е между 5-15 см. Това е в резултат на бурните ветрове, които отвяха част от снега и посевите останаха без снежна покривка. Именно на тези места пшеницата, ечемика и зимната рапица са в опасност. Не се изключва вероятността от измръзване главно при изостаналите в развитието си посеви, вследствие продължителното есенно засушаване.

Евентуалните повреди от измръзване обаче могат да бъдат установени чак през третото десетдневие на януари, след задължителния зимен преглед на културите в агростанциите към НИМХ-БАН, каза още Дукена Жолева.

Така че определено снежната зима е повече от добре дошла за фермерите. Влагата, която ще се осигури след стопяването на снега, е от съществено значение както за по-нататъшното правилно развитие на есенниците, така и за обработките, които ще са необходими преди засяването на пролетниците.