БЕРТРАН ГАРДЕР, управителят на PROMOSALON България, разказа за в. “Български фермер” как протече фотоконкурсът за изложението SIMA, организиран от неговата фирма и от мениджмънта на техносалона

Любомир Коралов

- Конкурсът на SIMA за най-добра снимка от живота на българските земеделски стопани в България приключи успешно, съобщи г-н Гардер. Чрез него ние, организаторите от PROMOSALON България, представихме в оригинални авторски фотоси постиженията и предизвикателствата пред българските фермери в нелекото им всекидневие. Участниците във фотоконкурса, преминал под надслова “Лицето на агробизнеса в България”, дадоха богата и уникална информация за тукашното селско стопанство. Конкурсът има международен характер. Снимки, изпратени от първите двама в класацията, направена чрез гласуване в Интернет, ще бъдат предоставени и на вниманието на мениджмънта на изложението SIMA 2017, и на посетителите на техносалона. И още, победителите ще посетят безплатно най-големия панаир за агротехника във Франция и в Европа в началото на годината. Не случайно в публикациите на в.“Български фермер”, който беше медиен партньор на голямата информационна проява, се казваше, че изпращането на снимки за конкурса е най-прекият път до Париж и до световното изложение.

Както вече казах, той беше насочен към българските земеделски производители. В него успяха да вземат участие както растениевъди, така и животновъди. Условието бе всеки участник да е регистриран като земеделски производител.

Получихме снимки от всички категории животновъдство, растениевъдство, земеделска техника, семеен живот във ферма, агробизнес. Което недвусмислено говори за отношението на хора от различни сектори на селското стопанство към тази интересна идея.

Снимките на участниците бяха публикувани в страницата на конкурса във facebook “Изложението SIMA, Париж” и можеше да се гласува за тях. Гласуването приключи на 31 декември и на 1 януари вече имахме двама победители. Трябва да подчертая,че констатирахме твърде висок интерес към инициативата както и към самото изложение от професионалистите в земеделския бранш.

Имам удоволствието да обявя, че печелившите са двама и те са вече официално поканени на изложението SIMA & SIMAGENA, което ще се проведе от 26 февруари до 2 март 2017 в Париж, Изложбен парк Норд Вилпент. Осигурени са им двупосочни самолетни билети плюс 2 нощувки в централно разположен хотел и пропуски за изложението.

Всички условия, залегнали в оповестения по различни информационни канали, включително и във в.“Български фермер”, регламент са изпълнени от наша страна и победителите в конкурса вече държат в ръцете си самолетните билети за Париж.

- Бихте ли направили за нашите читатели кратък професионален профил на печелившите?

- Първо място с най-много гласове спечели снимка на ЮЛИЯН БАНКОВ от “Ферма Банкови”, село Жълтуша, общ Ардино област Кърджали. Юлиян е семеен с две деца, на 35 години. Образование- мениджмънт в хотелиерството. От 2 години е регистриран земеделски производител и сега има 39 овце, 1 коч, 2 кози, 1 кон, 4 телета и 6 дка картофи. Разполага с наети и със собствени, пасища и ливади, които са около 400 дка. Притежава специализирана техника за високопланинско земеделие

Има професионален опит, добит във френски и немски ферми, от където има и сертификат. Семейството му се занимава цял живот с животновъдство, в момента отглежда около 130 глави едър рогат добитък.

Банков участва в конкурса със снимки от различни категории: фуражопроизводство, земемеделска техника, семеен живот, животновъдство във фермата и агробизнес. Като цяло, снимките на Юлиян са с най-голям вот.

На второ място е ИВОН ГЮЗЕЛЕВА от Бургас. Тя е земеделски производител, обработва 6000 дка. Занимава се и с овцевъдство. Бизнесът е семеен, отглеждат кориандър, рапица, ечемик, пшеница и слънчоглед. Имат и 300 овце-майки автохтонна порода, които са под селекционен контрол.

- Какво ново и интересно бихте разказали на нашите читатели за SIMA & SIMAGENA, което е най-голямото изложение за техника през първата половина на годината?

- Това е изключително мащабна и престижна среща на професионалистите в света на земеделието и животновъдството.

Приоритет в него ще имат новостите и в агротехниката, и във всички области на ефективното и устойчиво селско стопанство

Това е единственото световно изложение, което представя заедно техника, животни и технологии за устойчива енергия. То има отговорната мисия да помогне на фермерите да видят на живо машините и животните, които ги интересуват и да планират бъдещите инвестиции за развитието на техните стопанства.

Тази година се очаква да участват около 1500 фирми-изложители от повече от 40 държави. Те ще представят над 600 иновационни решения и идеи, вложени в най-модерни технологии и техника. Очаква се около 300 000 посетители от цял свят да се запознаят с техническия прогрес в най-различни области на агробизнеса. Имам предвид самоходните земеделски машини и използвания с тях инвентар за обработка на почвата. Посетителите ще имат богата възможност да получат информация и да обменят опит със своите колеги за най-продуктивните начини за събиране на реколтата, за напояване и транспортиране на продукцията, както и за нейното съхранение. Акцент ще бъде поставен върху техниката, която се използва за прецизно, екологично и икономично земеделие, което опазва околната среда. Т.е. онова, което е днешният и утрешен ден на селското стопанство в Европа и по света.