В лозарската практика, когато говорим за формировки в зависимост от височината на стъблото трябва да разбираме следното:

Нискостъблени са лозята, които имат височина на стъблото до 50 см,

средностъблени - от 51 до 100 см,

високостъблени - над 100 см.

В лозарската практика, когато говорим за основните системи на резитба, трябва да имаме предвид, че те са три - къса, дълга и смесена.

При късата резитба се оставят само чепове с по 1 до 3 очи.

При дългата резитба липсват чепове, а се оставят дълги плодни звена - стрелки, които могат да бъдат с 4 до 7 очи или плодни пръчки с 8 до 20 очи.

При смесената резитба се оставят стрелки и чепове или плодни пръчки и чепове.

Чеповете осигуряват подходящите пръчки за следващата резитба, а стрелките или плодните пръчки - за по-висок добив през текущата година.

Съвет: За да се получи по-сладко грозде, много често от лозарите се предпочита късата резитба.

Това е, защото при нея съотношението между листната площ и гроздето се смята за по-благоприятно и предизвиква по-добро узряване и натрупване на повече захари.

Но пък понякога злоупотребата с избора на тази резитба може да доведе до претоварване на лозите.