От 30 до 100 лв. годишна такса за движението на трактори и друга самоходна техника се предвижда в проект за постановление на Министерския съвет. То се отнася до тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура" и вече е публикувано за обществено обсъждане.

В проекта с вносител регионалния министър Лиляна Павлова се предлагат годишни такси и едногодишно разрешително за колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство.

Размерът на таксите е определен в зависимост от габаритите.

Предвиждат се

30 лв. на година за колесни трактори

както и за тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника, която има габаритни размери с широчина от 2,55 м до 3,50 м включително.

100 лв. да е таксата при широчина на машините над 3,50 м до 4,50 м включително.

Според вносителя на проекта таксата ще облекчи фермерите, на които се налага многократно да преминават по пътища от първи, втори и трети клас, когато маршрутите им се пресичат от тези пътища и това е неизбежно.

Според мнението на Националната асоциация на зърнопроизводителите това решение повече устройва голяма част от фермерите, които иначе при всяко преминаване трябва да искат разрешение и плащат такса "на парче".