Британски и норвежки учени са създали прототип на мобилен робот, който ще помага да се провеждат селскостопански експерименти и щe следи за състоянието на растенията.

Thorvald е снабден с множество датчици и работи в автономен режим около 24 часа. Този робот представлява лека и здрава рамка с тегло 150 кг, монтирана на балансирани колела.

На всяко колело има електрически двигател. Платформата лесно преодолява многото неравности и е толкова маневрена, че е способна да минава между редовете без да засяга растенията.

На платформата има множество прибори, в това число и GPS, лазер и визьор за температурата. Благодарение на това роботът заменя доста селскостопански машини, а също и агрономи.

Той може и да разорава земята, като отделя плевелите с лазер. Thorvald е снабден с датчици, които помагат да се следи състоянието на почвата и културите, като определя качеството на реколтата.

Сега учените експериментират дали ще се научи Thorvald да изгаря плевелите с лазер, без да поврежда зърното и листата на осталите култури.

Независимо от това, че теглото на робота може да се удвои, като се монтират други по-тежки прибори, платформата ще нанесе на почвата по-малко повреди от някои видове трактори.