Продължаваме с уроците за начинаещите овощари

Видът на обрастващата дървесина се определя от особеностите на овощния вид и сорт, възрастта на дърветата, агротехника, която е прилагана, особено правилната резитба и др.

Обрастващата дървесина на семковите овощни видове се състои от:

Къси клончета - с дължина от 2-3 до 5-6 см. На върха си имат само една листна или плодна пъпка.

Ако пъпката е листна, от нея се развиват:

няколко листа и късо удължение, което може да завърши с плодна пъпка;

слабо клонче, най-често с връхна плодна пъпка;

дървесно клонче, с връхна плодна пъпка.

Ако пъпката на късото клонче е плодна, от нея се получават плодове и се образува торбичка, върху която са разположени:

един торбичков леторасъл (дървесно клонче);

два торбичкови леторасъла (най-често слаби клончета);

слабо клонче и късо клонче, завършващи с листна или плодна пъпка;

две пъпки - листна и плодна, две листни или две плодни пъпки.

Когато късото клонче е разположено на осветено място и е добре хранено, цветообразува, а получените от него плодове са едри и висококачествени. Късото клонче, засенчено в продължение на няколко години, завършва с листна пъпка и често загива.

Какви са другите видове клончета

Торбести клончета

Образуват се след плододаване на късите клончета. При ежегодно плододаване върху всяка торбичка се формират една или две нови торбички. За няколко години се образува разклонена клонка от торбички, наречена сложна плодна клонка.

Слаби клончета

Дълги са са от 10 до 25 см и лесно се огъват. Израстват под почти прав ъгъл спрямо носещата ги дървесина и често връхната им пъпка е плодна. След плододаване слабото клонче се огъва под тежестта на плодовете и по него се образуват къси клончета с плодни пъпки. Когато връхната пъпка на слабото клонче е листна, след втората вегетация то се превръща в плодно с двегодишна част, чиито пъпки са плодни, и едногодишна част - продължител с различна дължина.

Дървесни клончета

Те са с дължина от 25 до 55-60 см, но може и да достигнат до 1 м. Най-ценни са дървесните клончета с дължина около 30-35 до 45-50 см. Много често в годината на израстването си те образуват връхна плодна пъпка, а през втората вегетация върху двегодишната част залагат обилно плодни пъпки.

Някои ябълкови сортове (Златна превъзходна, Джонатан, Грени Смит, Карастоянка и др.) изразяват склонност към цветообразуване върху дървесни клончета в годината на тяхното израстване, което подходящо при резитбата за подмладяване.