Трудовите делници на лозарите и винарите обикновено започват с празника, посветен на Трифон Зарезан.

Тогава вече се мисли усилено как, кога и по какъв начин ще се пристъпи към резитбата на лозята през февруари.

Тази работа обикновено е много по-трудоемка и сложна в по-големите масиви и площи, защото там трябва да започне по-рано, за да приключи преди началото на сокодвижението на лозите

По-добре е при повечето на брой лози стартът да е по-рано, за да не бъдат изненадани лозарите от неблагоприятни метеорологични условия през март, които причинят ли забавяне, то вече става фатално.

При малките по площ лозя стартът на резитбата, разбира се, не е така фатален.

За малкото лозе и за дворните асми резитбата може да почака и да започне в най-удобния за стопанина момент.