Законът за земеделските кооперации отдавна не върши работа заяви  Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации. Той информира, че се подготвя предложение за нов закон, който ще предложат за обсъждане на правителството и парламента в най-скоро време, защото кърпенето на стария само влошава нещата.

Земеделските кооперации, в огромната си част, се справят изключително добре и са устойчиви икономически структури, заяви той пред БНР и допълни, че България е най-некооперативната държава в Европа, за разлика от останалите, в които земеделието работи на кооперативен принцип отдавна.

Гечев обясни, че законът е остарял и третира сегашното състояние на кооперациите такива, каквито са създадени преди 90 години.

Той дава за пример т.нар. кооперации на фермерите, в които 10 човека, без да правят акционерно дружество и запазвайки собствената си земя и техника, могат да изградят кооператив и да търгуват заедно и да пазаруват заедно препарати, торове, както и да ползват общи консултантски услуги.

Това на практика със сегашния закон не е осъществимо. А при тези условия прекалено малките производители няма да могат да оцелеят на пазара във времена, когато големите вериги предпочитат да работят с кооперации, които могат да произведат големи обеми.

Сегашният закон не върши работа и за създаването на сдружение за напояване, където се изисква да се създаде втора юридическа структура, в която да членуват същите хора, които са в земеделската кооперация, която ще черпи вода за напояване.