Поддържането на нормална охраненост е основният фактор, водещ до по-дълга жизнена продуктивност. Запазва се репродуктивният потенциал, повишава се ефективността на производство и намалява бракът и смъртността.

За да се сформира стадо от свине-майки с оптимална охраненост, трябва ремонтните прасета да се осеменяват на 32-седмична възраст. Тогава те достигат жива маса от 140 кг и са достатъчно добре развити и готови за заплождане.

Вторият по важност цикъл е храненето през първите четири седмици след осеменяването. През този период хормоналният фон на свинята майка благоприятства лесното натрупване на килограми, защото още не е започнало активното развитие на ембриона и цялата енергия, получена от храната, се изразходва единствено за нуждите на организма на бременната свиня. Възстановяването на животното след последната бременност е най-активно именно сега, тъй като разходът на храна на единица прираст е оптимален.

Добра практика: За да може правилно да определите какво количество храна дневно е необходимо на свинята майка през първия месец след заплождане, трябва да оцените визуално охранеността на всяка свиня-майка поотделно. След това разделете животните на три групи. Едната група е за животни, при които няма нужната охраненост или, казано на обикновен език, чиито ребра се броят. Втората група е за свине-майки с нормална охраненост - при тях гръбнакът, ребрата и тазовите кости са покрити с достатъчно мускулна маса и подкожна мазнина. И третата, последна група, е за прекомерно охранените или затлъстели свине. След като сте се ориентирали в степента на охраненост на животните, трябва да се придържате към определен тип на хранене за всяка отделна група.
Препоръчителните количества дневна дажба през първите 4 седмици след заплождането:
0 на слабите свине-майки - по 4,5 кг днево;
0 за тези с нормална охраненост - 3 кг/дневно;
0 на затлъстелите - по 2,5 кг.
Важно! Когато изтекат първите 4 седмици, трябва отново да направите оценка на охранеността на свинете майки. Някои животни ще се възстановят още след първия месец, но други е възможно още повече да отслабнат или да затлъстеят. Ето защо се налага отново да ги разделите според степента на охраненост на три групи. Препоръчителните норми за хранене след първия месец на заплождане до 90-ия ден от бременността са следните:
0 за слабите - по 3 кг дневна дажба;
0 за нормално охранените - по 2,2 кг;
0 за затлъстелите - по 1,8 кг.
След 90-ия ден от бременността, когато започва и активният растеж на ембриона, препоръчителната дневна норма на хранене е средно по 3,5 кг за всички свине-майки.
Добре е да се се спазват посочените норми за хранене, защото:
0 недостатъчно охранените животни не се разгонват, често абортират, имат нарушения в храносмилането и т.н.;
0 затлъстелите свине-майки имат проблеми с опрасването, повишен разход на хранене, въможна е появата на мастит, метрит, агалаксия и т.н.

Не е лесно да се поддържа оптималната охраненост на свинете майки през целия период - от ремонтни прасета до осеменяването и след това като бременни. Възможно е само ако има индивдуален подход към нуждите на всяко животно и постоянен контрол на кондицията на свинете майки от стадото.