Макар да разчитат основно на петролните и газовите си резерви, ОАЕ все повече се обръщат към зелена енергия. Страната член на ОПЕК планира да инвестира $163 млрд., за да увеличи използването на алтернативна енергия през следващите 3 десетилетия, пише CNN Money, цитиран от Bloomberg, България.

Целта е делът й в потреблението на емирствата да нарасне от 25% на 50% до 2050. Страната се надява също така да увеличи енергийната ефективност с 40% пред разглеждания период.

Вицепрезидентът на ОАЕ и владетел на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум обяви, че новата енергийна стратегия би трябвало да спести на емирствата $190 млрд. за 3 десетилетия.

Ниските цени на петрола принуждават големите производители, сред които и Саудитска Арабия, да преосмислят икономическите си стратегии.

„Нашият енергиен план балансира търсенето и предлагането и взима предвид международните ни ангажименти относно околната среда“, коментира шейх Мохамед.

ОАЕ, които имат едни от най-високите въглеродни емисии в света, ратифицираха Парижкото споразумение за климата през септември миналата година.

Планът предвижда съкращаване на емисиите на въглероден диоксид от електроцентралите със 70%.

До 2050 ОАЕ планират да генерират 44% от енергията си от възобновяеми източници (такива като слънчева енергия), 38% от газ, 12% от чисти въглища и 6% от ядрена енергия.