Растенията у дома са най-различни. И всеки вид има собствени изисквания към основните фактори - вода, топлина, светлина, въздух, почва. Стайните растения не са студоустойчиви, затова трябва да ги пазим от минусови температури. Те произхождат от тропични и субтропични области, които са формирали характера им.

Повечето стайни растения са в покой през зимата и затова не се нуждаят от по-интензивни грижи. Поливането трябва да се ограничи, като най-добре е да оставяте повърхностния почвен слой да просъхва и след това да полеете в малки количества. Важно е да знаете, че по-вероятно е едно растение да загине от прекомерно поливане, отколкото от засушаване.

Топлината е важен фактор, който трябва да се следи внимателно според вида на растителността. Необходимата минимална температура за развитие на стайните растения през зимата е около 12-14°C, а през лятото 18-24°C, като разбира се, това зависи от конкретния вид.

Агаве е едно от малкото растения, които издържат на ниски температури през зимата до 5°C.

Други фактори...

Светлината през зимата е ограничена, а тя е храна за растенията. Осигурете достатъчно количество светлина, но не ги излагайте на пряко слънчево огряване! Не поставяйте растенията в тъмни и неосветени помещения! Можете да подберете растения, които поглъщат вредните домашни замърсители от електроуреди, тапицерии и др. и освежават въздуха като напр. хлорофитум, калатеа, спатифилум, фикус бенджамина.

Въздушната влажност е съществен фактор. Не трябва да забравяме, че стайните растения произхождат именно от влажните райони на тропика и субтропика. През зимните месеци отоплителните уреди изсушават въздуха, затова не поставяйте растенията в непосредствена близост до радиатори, климатици и др.!

Почвеният субстрат трябва да бъде с лек механичен състав, без наличие на прекомерно количество глина, която задържа много вода и е с лоши аерационни свойства. Корените също дишат.

В почвата се намират необходимите за растенията микро- и макроелементи. Те се намират в почвения разтвор под формата на съединения. Тъй като почвата в саксиите е ограничена, тези съединения бързо се изразходват и затова е необходимо подхранване с тор, което през зимата обикновено се осъществява веднъж на два месеца, за разлика от летните месеци, когато това трябва да става веднъж на две-три седмици.