Д-р Емилия Бенова

Няма човек, който поне веднъж да не е боледувал от ангина (тонзилит). От ангина най-често боледуват децата и младежите. Независимо от възрастта това заболяване може да доведе до тежки усложнения на сърцето, ставите, бъбреците и белите дробове. Честите ангини без правилно лечение нерядко водят до пълна неспособност на сливиците сами да се преборят с инфекцията. В резултат тя прониква по-дълбоко в организма.

Най-често поставяният въпрос е трябва ли да се отстраняват сливиците. Лекарите съветват да не се бърза с операцията. Доказано е, че пациенти, на които са отстранени сливиците, често развиват хроничен фарингит, ларингит и бронхит. Те по-често са подложени на простудни заболявания, тъй като защитните сили са намалени.

Трябва да се помни, че сливиците участват в изграждането на имунитета. Често при хроничните ангини се обострят ревматизъмът и артритът, понякога се нарушава менструалният цикъл.

Субфибрилната температура (37 градуса) е нормално състояние - особено вечер. Последствието е повишена уморяемост, слабост сутрин, неспокоен сън и липса на апетит. Много важно е в подобни състояния да не се пристъпва към самолечение, а да се потърси компетентна помощ от лекар. Той ще назначи бактериологично изследване на намазка от сливиците и ще определи правилното лечение. Когато е известен причинителят на заболяването, се назначава и най-подходящият антибиотик. Много добър ефект дават физиотерапевтичните процедури. Само при комплексно лечение може да се постигне пълно излекуване.

Когато започне да ви дразни гърлото, пийте лимонов сок с мед. При първи признаци на ангина направете сгряващ компрес. За разтвор можеда послужи 1 чаена лъжичка оцет, разреден в половин литър вода или водка, разреден спирт, топла вода. Обвийте компреса около шията, отгоре наложете хартия, след това памук и накрая топъл шал. Компресът се държи не по-малко от 2 часа. Може да направите гореща вана на краката. В дълбок съд се налива вода с температура 40-42 градуса и краката се държат 15-20 минути. Когато усетите, че водата изстива, долейте топла. За усилване на действието може да се добави във водата 1-2 супени лъжици суха горчица. В началния стадий на ангината много полезни са лимоните.