Сега е времето да планирате какви растения ще отглеждате през годината

Някои сортове цветя започват да се засаждат през януари. Засадени на закрито билките стават големи и привлекателни, поставени близо до слънчев прозорец.

Засаждане на семена

на едногодишни и многогодишни цветя

Внимателно четете инструкциите на опаковката на семената. Много е важно дали те имат нужда от слънце, за да покълнат или не.

От това зависи и дали семената просто се посипват отгоре, без да се покриват (при нужда от слънчева светлина), или се поставят на някаква дълбочина (без слънчева светлина).

Най-общо може да се каже, че дребните семена на цветята (Петуния, Лобелия и др.) само се посипват върху субстрат, докато цветята с по-едри семена (Теменужка, Тунбергия, Газания и др.) се засяват на дълбочина, указана на опаковката. Семената, които се засяват на дълбочина след като ги положите в субстрата, притиснете леко отгоре, за да са обградени плътно с почва.

Билки

За да не се лишавате от свежи подправки през зимните месеци, може да отгледате някои подправки в стаята. В саксия или сандъче засейте семена от магданоз, целина, копър, босилек или други подправки.

Много лесно ще имате пресни зелени пера от лук, необходимо е просто да поставите няколко глави стар лук в съд с вода.

За няколко дни от луковиците ще израснат млади пера лук, които ще използвате в салати или ястия.