Рискът е по-голям за десертните сортове
Въпрос:
Много наши читатели в тези студени и мразовити дни ни зададоха въпроса колко опасни и вредни са настоящите мразове за лозите им и как ще им навредят.
Отговор:
За сведение на любителите, които не са запознати професионално с изискванията на лозовото растение, нощните температури, надминаващи в минусова посока границите на 17-19 градуса по Целзий, са вече опасни, особено за десертните сортове.
Внимание!
При наличие на температури под минус 20 -21°С обстановката вече става застрашителна за голяма част от пъпките казват в тези дни агрометеоролозите.
Агрономите напомнят, че тези температури са най-голяма заплаха за плодните пъпки на по-голяма част от лозите и сортовете праскови, които се отглеждат у нас.
Според агропрогнозата на специалистите от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ до петък - събота т.е. 13 и 14 януари, а и в дните след това ще има рискове. Затова в районите с регистрирани критични температури се препоръчва да се вземат проби от лозите при първа възможност, за да могат да се установят евентуалнитте повреди от измръзване. Това обаче ще може да бъде направено в първите дни след като студовете ни напуснат, а е препоръчително да го направят и любителите, за да се ориентират.
Този подход ще позволи да се определи в най-точна степен кой ще бъде най-правилният подход за предстоящите след месец резитби.
През януари ще има още дни, в които агрометеорологичните условия ще се определят от температури, които са под нормата, сочат прогнозите.
Под влияние на ниските температури по време на зимния покой на лозите отделните техни части и органи измръзват в различна степен.
Измръзват ли пъпките
В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи но при голям студ това се отнася и за пръчките и за многогодишните части.
Опитните лозари знаят, че зимните очи са сложни пъпки, които се състоят от една главна и няколко заместващи по-малки пъпки.
Главната обаче е по-чувствителна на ниски температури в сравнение с резервните.
Често при отрицателни стойности може да се изпадне в ситуация главната пъпка да измръзне и да се развият само резервните - те обаче са с по-малка родовитост и тогава трябва да се очаква, че добивите ще бъдат малко по-ниски от очакваните
В замяна на това зимните очи по страничните леторасти - колтуците, са по-студоустойчиви от тези на главните леторасти.
Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.
Най-устойчиви на студ са спящите пъпки по многогодишната дървесина.
Кое кога измръзва
При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка.
Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса, се повреждат пъпките на сортовете със средна студоустойчивост - Мискет червен, Памид, Мискет Хамбургски и др.
Най-студоустойчиви са западноевропейските сортове Каберне Совиньон, Ризлинг, Шардоне, Алиготе, Пино ноар и др. Зимните им издържат до минус 19-21 градуса.
При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки.
Температури от рода на минус 28-32 градуса вече причиняват пълно измръзване и загиване на лозите.
Читави ли са пъпките се разбира много лесно
Измръзването на пъпките на лозите се установява много лесно и от хоби лозари.
След като отрежете леторасти и ги подържите 2-3 денонощия при стайна температура от порядъка на 18-20 градуса, вече ще можете да установите каква е степента на повредите, нанесени от огрицателните температури.
За целта се правят надлъжни прерези на зимните очи.
Внимание: ако тъканите, които се виждат при направените отрези са покафеняли, това означава, че пъпките са измръзнали. При по-висока степен на мръзнене тъканите стават дори черни. От такива пъпки гроздове догодина не се развиват.
ВНИМАНИЕ!
Младите 2-3-годишни лози имат по-нежни тъкани и структура и съдържат по- голямо количество вода - т.е. те измръзват по-лесно от възрастните.
Лозите, които са били претоварени с грозде, също по-често измръзват.
Растенията, които са отглеждани без да се спазва технологията и при които е било допуснато заплевеляване и не са пръскани редовно срещу болести и неприятели, също по-често страдат от измръзване при ниските температури.
Ако лозите са торени с калий, те стават по-издръжливи на ниските минусови температури.
Коментари