Средната млечност на тази порода за лактационен период е 80 литра

Родопският Цигай е създаден е в планинската част на Рила, Пирин, Родопите, Средна гора и Странджа чрез поглъщателно и възпроизводително кръстосване на местни полупланински и планински породи овце с кочове от породата Цигай. В началния етап на кръстосването са използвани тънкорунни кочове. Призната е за порода през 1992 г. Към 2008 г. в България е имало 84 686 овце от тази порода.

Овцете Родопски Цигай се отглеждат във ферми и малки стопанства, разположени в предпланините и планините на Южна България.

Характеристика на породата

Средната жива маса на овцете е 45-48 кг, а на кочовете - 80-85 кг. Овцете са с компактно тяло. Главата е клинообразна с права профилна линия. При отделни екземпляри се срещат тъмни петна.

Мъжките животни са с добре развити охлювообразни рога. Женските са безроги. Опашката е дълга, зарунена. Краката са зарунени до коленните и скакателните стави.
Млечността е 80 л, а плодовитостта 103-110 процента.

Руното е затворено, макар и да се срещат екземпляри с отворено. Вълната е полутънка, бяла и с характерен блясък. Вълнодобивът е съответно 2,8-3,2 кг с нежност на вълната 50-48-о качество.