Засилва се интересът на фермерите към алтернативни финансиращи институции

Агросекторът се превръща в притегателен център за кредитиране. От няколко години секторът „Селско стопанство“ набира скорост и се нарежда сред най-кредитираните браншове. Това се потвърждава и от статистиката на БНБ. Данните за бизнес кредитирането към септември 2016 г. показват, че в сектор селско стопанство са отпуснати 1,79 млрд. лв. кредити при 1,74 млрд. в началото на 2016 година.

Освен банките в конкуренцията за финансиране на земеделски проекти се включват и специализирани кредитни дружества. Последният пример е с „Агрион Финанс” – небанково дружество, което предложи кредити и лизинг изцяло насочени към земеделци. Дружеството влезе на пазара миналата година като заложи на

бързата и улеснена процедура

за кандидатстване

и високия процент финансиране

„Агрион Финанс” предлага инвестиционно кредитиране, кредити за оборотни разходи и лизинг за покупка на земеделска земя. Финансирането може да достигне до 80% от пазарната оценка на земеделската земя за кредитите и дори до 100 % за лизинга. Това на практика означава, че фермерът трябва да осигури само 20% самоучастие, за ако иска да си купи земя на лизинг и уговорената продажна цена съвпадне с оценката – директно започва да си погасява вноските по лизинга без да инвестира свои средства.

Очакваме интересът на фермерите към алтернативни финансиращи институции да се засили. Общата ни прогноза за 2017 година сочи ръст на земеделското кредитиране, казват от „Агрион Финанс”. От една страна това се дължи на общото оживление в бизнес средата, от друга на нуждата от осигуряване на самоучастие по европейски и инвестиционни проекти и не на последно място – на желанието за покупка на още земя и модернизиране на производството, казват експертите.

Анализът на компанията за 2016 г. показва, че кредитите за земеделие най-често се теглят за увеличаване на стопанството с нови парцели, за модернизиране на производството, за покриване на спешни или текущи разходи или за рефинансиране на стари задължения. Като цяло активността в земеделието се очаква да остане висока, като

нов двигател за инвестициите

ще бъде и стартирането на редица проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони. Това ще накара фермерите да потърсят опции за дофинансиране на своите проекти и нови инвестиции, казват от „Агрион Финанс”. Според тях голяма част от средните и по-дребни фермери нямат достатъчно активи, които да заложат или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение по кредита, самоучастие или отлична кредитна история. Затова ще се насочат към търсенето на други варианти за финансиране на бизнес начинанията си. Зърнопроизводството, което обхваща голям дял от земеделието у нас, също е изправено пред много въпросителни заради ниските изкупни цени на продукцията.