Ново изследване на учени от Университета в Съсекс показва, че неоникотиноидните пестициди представляват сериозен риск не само за медоносните пчели, но и за много други видове. Анализът показва нови данни от редица проучвания, публикувани след приемането на частичната забрана на пестицидите клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам през 2013 г.

Въз основа на новите открития, „Грийнпийс“ призовава Европейската комисия да забрани напълно неоникотиноидите и да популяризира екологичните алтернативи в земеделието.

Имайки доказателства за толкова широкоразпространено вредно действие върху околната среда, би било предпазливо да разширим сегашните ограничения върху употребата на тези пестициди, прилагани от ЕС, каза Дейв Гулсон, професор по биология и водещ европейски експерт по екологията на земните пчели.

Колко още щети трябва да бъдат нанесени преди ЕС да забрани тези пестициди? Науката ясно показва, че неоникотиноидите са широко-разпространени и устойчиви в околната среда, не само по земеделските полета. Тези вещества са често срещани в почвата, водата и дивите цветя. Трябва да премахнем силни невротоксини, като неоникотиноидите, от земеделските ни земи и околната средаказва Марко Контиеро, директор по земеделските политики в офиса на „Грийнпийс“ в Брюксел.

ЕС ограничи употребата на клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам през май 2013 г., въз основа на оценка от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), който открива, че тези пестициди са вредни за пчелите. Като част от решението за тази частична забрана, ЕС изиска производителите на тези вещества да внесат допълнителна информация за аспектите, за които EFSA не достига до заключения. На базата на изследвания, предадени от индустрията, през ноември 2016 г., EFSA потвърждава, че всички позволени употреби на имидаклоприд и клотианидин представляват голям риск за пчелите или, че високото ниво на риск не може да бъде пренебрегнато.