Това предвиждат новите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. 

Какво ще е новото

Според тях собственици на животновъдни обекти, които са регистрирани в интегрираната информационна система на Агенцията по храните ще могат да участват в сключване на споразумения за ползване на т. нар. "бели петна" за пасища и ливади, с изключение на лицата, които ползват пасища, мери и ливади над законово определената норма.

Споразумението ще се сключва и актуализира всяка година

до 20 декември за следващата календарна година. Към заявлението собствениците и ползвателите ще прилагат декларация, че не са свързани лица по смисъла на Търговския закон с лица, които не са изплатили задълженията си за "белите петна".

Ползвателите на пасища, мери и ливади по споразумение за ползване на "белите петна" могат да подават заявления за участие в споразумението в общинските поземлени служби по местонахождение на имотите до 31 октомври.

Внимание!

Площта на пасища, мери и ливади, за които няма сключени договори и за които не са подадени декларации от собствениците им, ще се разпределя между ползвателите, с изключение на имотите от държавния и общинския поземлен фонд, както и на имотите, за които собствениците са посочили в декларация, че не желаят да се включват в масиви за ползване.