Земеделски производители продължават да имат оплаквания от това, че приходната агенция след проверки връща за ревизия фактурите, с които те са доказали разхода на гориво за земеделски нужди.

Преди време по повод сигнали на производители, че не са им изплатени очакваните суми по доказаните разходи на гориво от МЗХ получихме отговор, че по новата наредба и новата методика НАП има правата и задължението да провери фактурите и да признае или не признае някои от финансовите отчетни документи.

Днес стана ясно, че тъй като вече е възникнал прецедент след 15 януари земеделските служби ще приемат корекции за заявените горива.

Става дума за това, че ще бъде възможно да се извършат поправки от  близо 1000 фермери, които да помогнат те да докажат и получат субсидиите си за 2016 г. при коректни разходооправдателни документи.

Както заявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите пред "Български фермер", те са били убедени от аграрното министерство, че  има шанс грешките, които са допуснати не по вина на стопаните, да бъдат поправени чрез идентификационната система ИСАК.

За целта земеделските служби по места ще осигурят достъп на всеки фермер до неговата собствена партида.

Преди месец-два пред в. "Български фермер" зам.-министърът на земеделието Свилен Костов обясни, че повечето от фаловете са всъщност обикновени технически грешки, допуснати във фактурите, които са  представили земеделските производители. Сега обаче според фермерите вече става дума за сериозна системна грешка, тъй като случаите са около 1000.

За сведение: през декември 2016 г. бяха преведени близо 70 млн. лв. /от общо 83 млн.лв/ за покриване на част от акциза на 6720 земеделски стопани. Отстъпката за литър газьол, която им се полага е 40 стотинки.