От Българската асоциация "Биопродукти" /БАБ/ внесоха в МЗХ становище по предлаганите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Асоциацията предлага да се удължат сроковете за сключване на споразумения за настоящата стопанска година не само за пасищата и ливадите, а и за трайните насаждения.

Законът днес следобед се обсъжда в земеделската комисия на парламента на първо четене.

По принцип с предлаганите промени би трябвало да се премахне забраната за сключване на споразумения както за постоянно затревените площи, така и за трайните насаждения.

В преходните и заключителни разпоредби бе дадена възможност за удължаване на сроковете за споразумения единствено за пасищата и ливадите, казаха от асоциацията. А според тях това поставя в невъзможност ползвателите на трайни насаждения със сключени дългогодишни ангажименти по ПРСР, в чиито масиви има бели петна или общински пътища, да сключат споразумения и да придобият правно основание да очертаят имотите си през настоящата година.

Асоциацията предлага да бъде добавена възможност за сключване на споразумения за стопанската 2016-2017 г. и за трайните насаждения, за да не бъдат прекратявани поети ангажименти от биопроизводители.