25-годишният Рейхан Ружди Алиосман знае, че селекцията е първата крачка към висока продуктивност, а втората - технологичното оборудване

Жени Владинова с. Каменяк, община Руен, Бургаска област

Рейхан Ружди е интелигентно младо момче, което приема овцевъдството не само като производство на месо и мляко, а като съвременен начин на живот. Макар и много млад, той е осъзнал необходимостта от модерно животновъдство

Вярва, че модернизирането на стопанствата и внедряването на новите тенденции е пътят към рентабилността и потенциала, използвайки местните природно-климатични ресурси.

Рейхан продължава овцевъдната традиция в семейството, която е от четири поколения. Разбрал е голямата отговорност пред себе си, амбициран и мобилизиран е да показва знания и умения, учейки се непрекъснато . Стреми се да има висока животновъдна култура, за да бъде земеделец в широкия смисъл на думата.

В стадото, създадено от баща му Ружди, се води стриктна селекционна дейност като Рейхан е много дисциплиниран животновъд в това отношение. Знае родословието на всяко животно във фермата. Следвайки селекционната програма на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България, Рейхан иска да създаде стадо, което е не само високопродуктивно, но и издръжливо в условията на високопланински климат. Осъзнал е, че културата в животновъдството се определя не само от технологичното равнище на фермата, но и от наличието на порода, която е резултат от сериозна селекция. И това е така, защото Рейхан приема овцевъдството като наследство, което трябва да увеличи преди да го предаде на поколението след себе си, както са направили неговият баща и неговият дядо

Овцефермата е построена през 2012 г. в местността Сюргю тарла, землище на с. Каменяк, на 600 м надморска височина. Рейхан знае, че селекцията е първата крачка към висока продуктивност, но технологичното оборудване също трябва да е на ниво

А ако искаш да успееш, не бива да се страхуваш да инвестираш и да рискуваш. През 2016 г. е реализиран проект по ПРСР, подмярка 4.1. - за купуване на земеделска техника и оборудване на овцеферма. По проекта са купени: доилна зала DELAVAL, хранилката DELAVAL за агнета и козлета, колесен трактор, торораздаващо ремарке, фуражораздаващо ремарке, челен товарач, балопреса, косачка, сено събирач. Съвременната, компактна доилна инсталация за овце тип паралел осигурява ергономично и безопасно доене. Животните се доят отзад, давайки на дояча лесен достъп и по-добър изглед на вимето. От доилната зала млякото се отвежда в млекоохладителен танк, свързан електронно с програмата, която съхранява отчетените данни за количеството мляко, температурата на съхранение и ефективността на миенето.

В овцефермата се отглеждат 500 овце от породата Синтетична популация Българска млечна, оборно пасищно с подхранване. Средната млечност на доен период e 146,1 кг .Тя е постигната след трудната 2014 г. - годината на болестта син език, когато млечността на стадото рязко пада до 113,7 кг.

Овцефермата е оборудвана с индивидуални и групови боксове, групови поилки за овце. Храненето е подово. Повърхността за хранене е с покритие от епоксидна смола, което не позволява хранителната пътека да се замърсява, просмуква, за да бъде винаги суха и чиста. Тя може лесно да се почиства, не плесенясва и животните получават винаги чиста и прясна храна.

На този етап Рейхан разполага с 550 дка собствена земя - 200 дка засети с овес, ръж и люцерна и 350 дка пасища, както и около 650 дка наети общински пасища. Цел на животновъда е да увеличи собствената и наетата обработваема земя - да достигне 1000 дка, а пасищата - около 1200 дка.

Младият фермер посещава изложения, ферми и производства в Европа и Азия

Проучвайки чуждестранния опит, Рейхан вижда, че за постигане на рентабилност и допълнителни приходи не са необходими само пари или непреодолими изисквания, а преди всичко разбиране, познания и подходяща организация на дейността във фермата.

Фермерът счита, че най-голeмият резерв за подобряване на икономическото състояние на овцевъдната му ферма е свързан с ранното отбиване на агнетата

Развитите модерни начини на хранене позволяват агнетата да се отбият на приблизително 7-дневна възраст. Това дава възможност овцете да се доят през периода, когато млечността им е най-висока.

След отбиването агнетата ще се хранят чрез "хранилката" за агнета и ярета, която успешно дозира количеството сухо мляко, бързо го приготвя и поддържа температурата му. Новородените агнета и ярета могат да бъдат благополучно отглеждани с млекозаместител, благодарение на което се подобрява здравето и растежа на на животните и намалява смъртността.

Идеята е ранното отбиване да се съчетае със синхронизация на агненето което улеснява отглеждането на бременните овце, отделянето и по-доброто хранене на близнакините, отбиването и отглеждането на агнетата и започването на доенето. При удължаване на доенето се увеличава дойната млечност , но и агнетата се приучават към суха храна и може да се отгледат до 25 - 27 кг жива маса и се получат 10 - 12 кг повече прираст, без това да се отразява негативно на качеството. Ефектът от надоеното допълнително количество мляко при ранно отбиване от отглеждането на агнетата носят допълнителен приход от овца.

Синхронизирането на заплождането дава възможност за наличност на овче мляко целогодишно, което е необходимо условие за

осъществяване на друг мерак на младия фермер - изграждане на “Фермерска мандра”

- осъществен проект по мярка 4.2 и подписан договор с ДФ"Земеделие", благодарение на което ще се даде работа на 12 души и ще се произвежда т продукти със собствено лого и вкус.

Входиран е и втори проект по подмярка 4.1 за строителство и оборудване на нова овцеферма за 700 овце, с нова доилна зала, автоматична лента за хранене на животните.

Амбициите на Рейхан На въпроса защо прави всичко това, отговорът е:

Харесвам това, което правя, и тача традициите в семейството ми.

Искам фермата да стане на такова ниво, че да идват други млади хора на обучения и семинари.

Искам с. Каменяк да се посещава от туристи, още повече че природата ни е неповторима. А който иска, може да съчетае почивката си с работа във фермата и така да развия агротуризма в района.

Искам фермите и мандрата да имат мой почерк и да оставя и аз наследство след мен, както са направили мъжете от моето семейство. Затова ще кандидатствам по мярка 7 “Основни услуги и обновяване на селата в селските райони", подмярка 7.6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата, ландшафта в селските райони и обекти с висока природна стойност".

БАЩАТА РУЖДИ АЛИОСМАН ХАСАН: Целта ни е да станем лидери сред фермите в България

И съм сигурен, че ще го постигнем, защото през всичките години цялото семейство работи усилено, за да реализираме идеите си

Началото

Стадото овце в с. Каменяк е създадено от Ружди Алиосман Хасан през 2002 г. От 2009 г. животните са под селекционен контрол на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България. Членството започва с 84 бр. овце, от които 27 племенни животни. В следващите 7 години се извършва стриктен подбор на женски животни, които отговарят на типичните представители на овцете на Синтетична популация Българска млечна овца. През 2010 г . са оставени 24 бр. ремонтни животни и така всяка следваща година по 44, 52, 77, 94, 100, докато през 2016 г. стадото наброява 500 овце в това число 144 женски агнета за разплод.

Постигнатото

През всичките тези години баща и син работят упорито. Може би и затова резултатите по отношение на селекцията ни са много добри, споделя Ружди .

Искаме да увеличим овчето стадо до 700 животни, имаме и 80 кози - кръстоска между местна порода и тогенбурска.

Плановете

От 3 години отглеждаме и крави, които са местна порода и Сиво искърско говедо и искаме да направим стадо от 50 животни. За тях имаме друга идея - да регистрираме собствена марка за производство на млечни и месни продукти.