Стайни цветя, които са били през лятото навън, по-добре да се разположат близо до прозорците, за да са на хубава светлина.

Помнете, че в помещенията с парно има висока температура и ниска влажност. Такива условия не подхождат на всички декоративни растения, тъй като някои в този период са в стадий на покой. Обаче те така или иначе се нуждаят от поливане и пръскане. Поливането трябва да бъде умерено, с вода със стайна температура и задължително чешмяната вода да е престояла поне едно денонощие.

Растения, които растат през есента, като еухарис (амазонска лилия), циклама, валота, узамбарска теменужка, кливия, някои видове на абутилона и др. изискват повече грижи. Обградете ги с особено внимание - поливайте тези растения само с вода със стайна температура, подхранвайте ги един път на две седмици, бършете прах от листата им и следете да не се появяват вредители. Много внимателно трябва да се наторяват тези цветя през есента и пролетта, най-добре това да е разтворена във вода тор.

Не забравяйте да разрохквате почвата редовно. За да не загубят листата своята декоративност и да растат добре, трябва постоянно да се бършат от прах. Също така, не забравяйте тези растения, които са в период на покой - амаралис, ахименес, глориоза, глоксиния и др. Трябва да се следи да не изсъхва много почвата в саксиите и отвреме на време овлажнявайте, за да не изсъхнат грудките, иначе цъфтежът ще е слаб през пролетта.

Препоръчително е температурата за съхранение да е 12-15 градуса. Относно хипеаструма и амаралиса, ако сте забравили да подготвите луковиците за периода на техния покой, намалете поливането. Не се тревожете, ако листата пожълтеят. До февруари сложете саксиите на хладно място, поливайте умерено, докато не се появи нов цветонос.

Не слагайте стайните цветя на течение, защото могат да загинат, все пак те са топлолюбиви растения, които са внесени от южните страни.

Температурен режим:

Издръжливи, приспособими към всякаква температура в жилищата - алое, алоказия, апидистра, кордилине, бръшлян, кливия, традесканция, циперус и др.;

Топлолюбиви - афеландра, калатея, кафеен храст, шефлера, орхидеи, бромелии и др.;

Нуждаещи се от умерени температури - олеандър, аспаргус, агаве, шлюмбергера, сансивиера, циклама и др.;

Растения, нуждаещи се от хладни помещения са: хортензия, фуксия, мушкато, маслина, повечето кактуси и др. Ако се държат в топли помещения, се изтощават, заболяват от различни болести, нападат се от акари и губят цветните си пъпки и декоративните си качества. За тяхното презимуване най-подходящи са неотоплявани помещения и зимни градини или застъклени лоджии.