Подправките придават индивидуалност на всяко ястие, но могат и да го развалят, ако вече са негодни за ползване. За да съхраните максимално дълго вкуса, цвета и аромата на подправките, ги дръжте в херметически затварящи се стъклени бурканчета. Всички останали варианти на съхранение не са ефективни - пластмасовата кутийка има миризма и често трябва да се мие (може да съдържа опасни химикали, например бисфенол), в отвореното вече пликче влиза въздух и отнема от аромата на подправката, а и може да влезе някоя гъгрица.

Винаги купувайте подправките в малки количества, така ще освежавате по-често колекцията си в кухнята. Това важи особено за по-екзотичните подправки, които се ползват рядко и то в малки количества, например карамфил. Качествените подправки са скъп продукт, ако инвестирате в някоя и тя застои и се развали като я хвърляте поне няма много пари да отидат на вятъра.

Относителната трайност при съхранение на тъмно и сухо място на индийското орехче, канелата и куркумата е 2-3 година. С изсушените билки като босилек, риган и магданоз можете да подправяте ястията между 1 и 3 години. Подправките, които не са млени, а са цели като карамфил, зърна пипер, пръчки канела траят още повече - до 4 год. Толкова е и срокът на годност на повечето семена, с изключение на маковото и сусамовото семе - те са добри 2 год. Различните видове екстракти са качествени доста време - цели 4 г., а ванилията е вечна.

Ако забележите промяна в консистенцията, аромата, вкуса и цвета на някоя подправка, не се скъпете, а я изхвърлете, за да не развали цялото ястие.