Как да свалим натрупаните килца след празничното преяждане

Празници, отрупани маси, на които се е излял рогът на изобилието, и непрекъснато ядене на вкусни и калорични неща. Познато е на всички, трупането на килца - също. По-трудното след празничното преяждане е връщането във форма, при това лесно и бързо, ако е възможно. Предлагаме ви 10 правила, които наистина действат.

Намалете порциите Това може би е най-тривиалният съвет, но наистина действа. За да стане по-лесно, просто се хранете от малки чинии. Може би в началото ще изпитвате глад, но това е фантомно чувство, провокирано от апетита ви. След 3-4 дни ще се чувствате много по-добре.

Закусвайте

Един съвет от бабите - закуската си трябва да ядем сами, обяда - с друг, а вечерята да дадем на врага си. Закуската наистина е най-важното хранене от деня. Тя задвижва метаболизма и ни дава енергия. Разбира се, не е добре да стартирате деня си с баничка с боза, ако целта ви е да отслабнете. По-добре хапнете плодове, овесени ядки, бананови палачинки или омлет. На обяд яжте месо със салата, а на вечеря - нещо леко: само салата или риба с гарнитура. Но спазвайте правилото да ядете сутрин най-много, на обед - наполовина, а вечер - почти нищо. Ако не ви се получава предвид натовареното ежедневие, поне опитвайте да не ядете 3-4 часа преди лягане. Така организмът ще има време да обработи храната и сънят ви ще е по-спокоен. 

Гответе

Вместо да се храните с висококалорични сандвичи, пици и дюнери, гответе вкъщи. Това има много предимства. Първо, знаете какво слагате в храната си, второ, отделяйки много време на кулинарията, ще се храните по-разумно. И трето, може да правите икономия на калории, като замените олиото със зехтин, бялата с кафява захар или мед, бялото брашно с царевично и т.н.

Здравословно не

значи безвкусно

Под здравословно хранене повечето хора си представят корени, броколи и нахут. Всъщност здравословното е много повече от това. Всякакви салати, месо, риба, мляко, дори сладкиши (без брашно и бяла захар - има такива) са напълно позволени, при това в немалко количество. Накратко - махнете брашното и захарта от менюто си, това е достатъчно. 

Няма

забранени храни

В никакъв случай не си забранявайте храни. Мозъкът ви веднага реагира и ви се иска да си хапнете точно нещата, които не трябва. Яжте разумно, но ако ви се прииска да си хапнете шоколад, направете го (но само едно блокче). Останалия шоколад споделете с колеги, семейството или запазете за утре. През останалото време наблегнете на салатките, плодовете, месото и рибата.

Яжте разнообразно

и често

Още едно “изтъркано” правило, но наистина работещо. Ако се храните по 6 пъти на ден, като 3 от храненията са основни (закуска, обяд и вечеря), а другите 3 - междинни (плодове, явки, фрешове), ще изпитвате постоянна ситост и удовлетвореност от менюто си. Така ще мислите по-рядко за любимите си вредни храни.

Пийте по чаша

вода преди

хранене

Когато изпитвате глад, пийте вода или чай, а ако продължавате да се чувствате гладни, яжте толкова, колкото да се заситите. Старите хора казват, че човек се е наял, когато му е най-вкусно, и тогава трябва да спре. Ако можете, спазвайте това правило за ситост. Течността засища глада и пълни стомаха ви. Така ще ви остане по-малко място за храна и ще погълнете по-малко калории.

Научете се

да различавате

глад от лакомия

По-често усещаме желание да се храним, отколкото необходимост. Мислим си за някаква храна или усещаме аромата ѝ от ресторантче наблизо и решаваме, че сме гладни. Но по-вероятно е просто да ни се хапва, отколкото да сме гладни. Ако сте решили, че сте на диета, вероятността постоянно да чувствате глад на психологическа основа е огромна. Затова прилагайте трика с водата или с плод. Те със сигурност ще притъпят глада ви. Другото е лакомия.

Бройте крачките

и калориите

Има много безплатни приложения за смартфони, които броят крачките ни постоянно, стига да носим телефона със себе си. Тези приложения имат и опция да броят калориите на храните, които ядем, ако ги въведем. Така постоянно знаем каква е калкулацията на приетите и изразходваните калории.

Започнете да

тренирате

В началото на годината всички си обещаваме, че след празниците ще отидем във фитнеса. Но още преди първото си посещение там се отказваме безславно. Трикът е да започнете от днес. И то не с безпощадна тренировка, присъща на фитнесманиак, а с леки и кратки серии. В интернет може да намерите 10-минутни тренировки за тонус, които са лесно и приятно начало на вашето връщане във форма. Или просто направете 10 клека и 10 коремни преси, а всеки ден увеличавайте бройката им с по 5 или 10. Единствената вредна тренировка е пропуснатата.