Зърнената закуска е полезна, само ако я избираме внимателно, съобщава Си Ен Ен. Здравословното и балансирано сутрешно хранене трябва да бъде съставено от пълнозърнести храни, с ниско съдържание на захар и придружено с пресни плодове.

В зависимост от вида на зърнената закуска, която избираме, тя може да съдържа достатъчно протеин, колкото едно яйце, същото количество фибри като при овесената каша и почти толкова калций, колкото има в чаша кисело мляко, когато добавим нискомаслено мляко.

Обикновено зърнените култури са обогатени с витамини и минерали, включително витамин Б и желязо, които могат да спомогнат изпълнението на ежедневните ни дейности. За да сме сигурни, че закуската ни е здравословна, е нужно да подбираме такава с поне 3 грама фибри и по-малко от 8 грама захар.

Нейният лош заместител, богат на захар, но без фибри и протеин, може да предизвика повишаване на кръвната ни захар, така че е препоръчително да се избягва.

Освен хранителния състав, важни са и порциите, които консумираме. Ако е трудно да преценим на око точните пропорции, можем да се улесним с употребата на оразмерителна чаша.

Превод и редакция: Зорница Йосифова