Трудно е да се дадат точни препоръки, кога да започне засяването на домашните разсади. Още повече, че през последните години, времето е доста променливо и не винаги могат да се спазят точните срокове.

По принцип разсадите за най-ранното производство започват още в средата на януари за топлите райони на страната, а за по-хладните - към края на месеца.

Масово обаче започва да сее чак в средата, дори в края на февруари. Така че има доста време, но най-нетърпеливите градинари могат да започнат с подготовката.

Добре е, ако може да направите разсади на няколко пъти, през две седмици например. Така не само ще си гарантирате по-дълъг период на беритба, но и ще се застраховате в случай на лоши климатични условия.

Любителите, които имат семена от миналата година или собствено производство, трябва да се погрижат за тях. Препоръчително е те да се преместят от студеното помещение, където се съхраняват - в по-топло. По този начин се подобрява кълняемостта им. Разбира се, важно е да се направи и проверка за кълняемост, за да сте сигурни, че семената ще поникнат.

За доматите - градинска почва примесена с оборски тор и пясък

Доматеният разсад вирее най-добре в богата на хранителни вещества почва. Тя може да е взета от градина, като се използва най-горния слой. Тя трябва е хомогенна, да не съдържа плевелни семена, както и зараза от болести или вредители. При възможност е препоръчително да се обеззарази, за да се гарантира чистотата ѝ.

Градинската почва се смесва с прегорял оборски тор и пясък, съотношението е 2:2:0.5.

Колкото по-ранно е производството на домати, толкова съотношението на пясъка трябва да е по-голямо.

След като компонентите се смесят, трябва да се пресеят през сито с отвори 1.5-3 см, за да се отстранят по-едрите частици.

Подготвената почвена смес се насипва в чували или кофи и се съхранява в сухо помещение до засяването на разсадите.