През зимата лаещите пазачи ядат повече

През зимата храната за дворните кучета трябва да е топла. Освен това косматите пазачи през това време на годината ядат повече, защото им трябва повече енергия, за да се стоплят

Зимното хранене е свързано и с породата.

Храната за кучетата с рехаво подкосмие или пък съвсем лишените от него трябва да бъде двойно по-калорична, тъй като енергийните разходи на организма им за запазването на топлината в тялото забележимо се увеличават.

Освен това се погрижете дворното куче да получава прясна вода и внимавайте тя да не се заледява. Специалистите препоръчват водата да не е в метален, а в пластмасов съд.

Трябва да знаете, че е съвсем естествено през зимата кучетата да понапълняват. Леко увеличеният слой мазнина е допълнително защитно средство в студовете.

Друго важно правило е през зимата да не се дава на дворното куче замръзнала храна. Това се отразява отрицателно на кучето и може да доведе до стомашни заболявания. Храната за кучето трябва да е стайна температура

Ако давате на кучето си суха храна, съхранявайте пакетите в отоплявано сухо помещение.

Специалистите горещо препоръчват в месните каши да се добавя по 1 супена лъжица олио и витамини. Това съществено ще повиши калоричността и качеството на кучешката храна.

А вместо да увеличавате количеството храна е по-добре да храните прз зимата кучето си по-често - от два до три-четири пъти дневно. Това ще позволи получаването на повече калории, като при това няма да се отрази на размерите на стомаха му.