Но се спазва и стриктна хигиена на отглеждане

Диарията е най-честата причина за високата смъртност при телетата в ранна възраст. Причините за нея са свързани ли с неправилно хранене или с наличие на бактерии

Телетата умират от изтощение, обезводнявяне и зарази на кръвта.

Най-често диарията е следствие от прехранване на животните. Според специалисти правилното хранене на телетата се изразява в това телетата да се държат леко гладни и да се хранят с еднакви порции в точно определени часове от деня.

Обемът на малкото теле е приблизително равен на 1 л. Най-малкото 5 вида бактерии и около 100 техни щамове, както и различни токсини са причина за възникване на инфекциозна диария при телетата. За да предотвратите възникването й, трябва да използвате индивидуални кофи за хранене и то много добре измити и дезинфекцирани между храненията. Същото се отнася и за поилки и биберони, както и чисти и сухи клетки за телетата.

Най-често малките телета умират от обезводняване предизвикано от силна диария, която нарушава баланса на веществата в организма на животното. Снабдете се от ветеринарния лекар с физиологични разтвори, които ще възстановят изгубените течности. Има и ваксини за профилактика на инфекциозните диарии при телетата.