Във втората половина на тази година или през юни най-рано се очаква да бъде отворен последният прием за компаниите и фермерите по Програмата за селските райони, които желаят да правят инвестиции в преработка на земеделска продукция.

Припомняме, че в първия прием по мярката през 2016 г. за обявен бюджет от 100 млн. евро бяха подадени 600 проекта с обща стойност на инвестициите над 1.6 млрд. лева.

Според Кристина Цветанска, председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) за предстоящия прием бюджетът по мярката ще бъде едва 82 млн. евро и няма да може да отговори на нуждата на сектора

Подмярка 4.2 - Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти, е всъщност единственият източник за безвъзмездна помощ за желаещите да преработват в селското стопанство. По тази причина се очаква интересът и през 2017 г. да бъде много голям.

Какво още се очаква, обясняват консултантите.

Тъй като заложеният бюджет не ще може да отговори на нуждите, управляващият орган на ПРСР взе решение да се въведат допълнителни критерии, с които да се подпомогне модернизацията на съществуващия преработвателен сектор.

Кристина Цветанска обясни пред в.“Български фермер” какви критерии се запазват за следващия прием.

Без промяна остават приоритетните сектори

Те ще получават 30 точки за проекти за преработка на суровини от чувствителни сектори като месо, мляко, плодове, зеленчуци и етерично-маслени и медицински култури.

Допълнителни точки ще получават проектите, които въвеждат енергоспестяващи технологии и иновации в преработвателната промишленост, инвестиции за постигане стандартите на ЕС, намерения за преработка на биологични суровини и производство на биологични продукти, както и инвестиции за насърчаване на кооперирането и интеграцията между производители и предприятия от хранително-вкусовата промишленост. В списъка са и проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост на територията на селските райони. Влизат и такива, които се изпълняват в Северозападния район на планиране.

Какво ще се промени в точките

Лимитът на инвестиционните разходи се намалява от 3 млн. на 2 млн. евро.

Въвеждат се и два нови критерия за кандидат бенифициентите, за които ще получават допълнителен брой точки.

Единият критерий е предназначен да стимулира фермери, които преработват собствени суровини и функциониращи преработватели, които не са получавали финансиране досега за подобни инвестиционни проекти.

Внимание: земеделските производители с история от минимум 3 години ще получат 10 допълнителни точки, ако поддържат персонал от минимум 5 души за тези 3 години.

Тези, които отговарят на такова изискване, но не са получавали безвъзмездна помощ за преработка досега, ще получават 15 точки.

Преработвателите, които имат история от 3 финансови години и поддържат персонал от минимум 15 души средно за тези 3 години, ще получат 10 допълнителни точки.

Тези, които не са получавали досега финансиране по програмата - 15 точки.

Вторият критерий стимулира фирмите които правят износ и допринасят за развитието на икономиката с експорта си.

По специална скала, пропорционално на дела на износа, ще им се присъждат и точките.

Ще се започва от 8 точки за предприятия, които са реализирали от 2% до 10% от приходите си чрез износ за последните 3 финансови години, и ще се стига до 13 точки за тези, при които износът е над 50%.

Двата нови критерия вече дават до 28 точки

повече за съществуващите предприятия или земеделски производители в сравнение с новорегистрираните фирми. Между другото това и беше и целта на промените, обясняват консултантите.