Алма Давидова

Световната реколта от маслодаен слънчоглед ще е много добра, показват прогнозите.Преди около половин година се очакваха лоши добиви и цените бяха тръгнали нагоре. Но сега са завишени очакванията за 44.3 млн. тона световно производство, което е с около 4 млн. тона повече от предишната реколта, най-вече заради ЕС, Украйна Русия и Аржентина, коментират експертите от Софийската стокова борса (ССБ).

Цените сътветно са с отрицателен знак. Най-ниски са на унгарското черно семе - отбелязват главоломен спад с 10% и достигнаха 385 долара за тон ; в Русия - 325 долара за тон - спад от 8% на годишна база.

Украинското черно семе държи стабилна цена около 405 долара за тон (миналата година е била 410 щ.д. за тон). Причината украинците да държат такава цена е, че направиха много добри преработвателни нови инсталации и предпочитат да продават суровината в преработено състояние. Борят се за първо място в света като износител на рафинирано слънчогледово олио благодарение на политиката и създадената база.

В България цената на слънчогледа също е паднала с около 8% на годишна база. В момента тя е в диапазона 680-700 лева за тон без ДДС. Миналата година е била 740лв/т., наблюдава се 7% спад при олиото.

Според последните прогнози на анализаторите от Oil World (Германия) обемите на преработен слънчоглед в света през 2016/17МГ ще са 42,2 млн. тона, което с 4,3 млн. тона превишава резултатите от предния сезон и с 3,8 млн. тона - рекордниият показател от 2013/14 МГ.

Ръстът се дължи главно на страните от Общността на независимите държави, на които се падат рекордните 58-59% от общия световен обем. В частност в Украйна обемите преработена култура ще достигнат през 2016/17 МГ 13,4 млн. тона, срещу 11,8 млн. тона сезон по-рано,а в Русия - 10,5 (9,3) млн. тона. Ръст на този показател се очаква и в страните от ЕС - до 7,3 (6,8) млн. тона, Аржентина - 2,9 (2,8) млн. тона и Турция - 1,9 (1,6) млн. тона.

Световният експорт на слънчоглед за текущия сезон ще нарасне до 2,6 млн. тона което превъзхожда нивото от 2015/16 МГ, както и сезон 2014/15. Очаква се износът на черно семе да увеличат Молдова, България, Румъния, Украйна, Русия и Аржентина. При това експертите не изключват, че Украйна за текущия сезон може да изнесе по-големи обеми от Аржентина, като си върне първото място след 6 годишно прекъсване.

Ръстът в реколтата на слънчогледа в света през 2016/17 МГ ще окаже натиск върху цените на маслото

Ще се увеличат обемите на производство и търговия с олио и шрот - с около 0,5-1 млн. тона. В резултат, според експертите, текущата ценова премия за слънчогледовото масло над соевото (около $100) може значително да намалее или въобще да отсъства.

Ценообразуването на пазара на продуктите от слънчоглед ще зависи и от влиянието на феномена Ла-Ниня, от засетите площи със соя за новата реколта в Аржентина, а също и от такива глобални фактори като повишението на процентните ставки на Федералния резерв на САЩ и като цяло от динамиката на световното икономическо развитие (и особено на Китай).

Според декемврийския отчет на USDA прогнозите за производството на маслодайни култури в страните от Черноморския регион и СНГ (Украйна, Русия Казахстан, Молдова, Турция и Беларус) е 36 млн. тона.