Няколко лозари и млади любители, като Васил Николов от София, ни зададоха въпроса кои сортове лози не се пръскат и откъде да си ги купят.

Васил Николов ни казва, че е чувал, че такива сортове ползват лозарите в Сърбия.

Ние преди години сме писали, че подобни сортове са в процес на създаване и изпитване и в Македония. Но естествено не бихме могли да предоставим имената им и не знаем на какъв етап от селекцията се намират. Това е, защото обикновено такива контакти са или на ниво научни институти или стопаните от съответните държави си правят лична размяна на посадъчен материал.

Ще дадем отговор обаче кои български сортове могат да бъдат избрани като най-устойчиви и в определени години може да не се налагат пръскания или по-скоро броят им да е минимален.

Отговаряме:

Тези наши сортове не са чак толкова много, но заслужават внимание. Те определено проявяват устойчивост на икономически най-важните болести по лозата - обикновена мана, брашнеста мана, оидиум, сиво гниене.

Повечето са създадени в Института по лозата и виното в Плевен в последните две-три десетилетия. По-новите от тях са практически устойчиви на мана и имат повишена устойчивост на оидиум.

Това означава, че в неблагоприятни за лозата години се справят много по-добре от останалите сортове и се справят с едно-две третирания.

А това е наистина е нищо с сравнение с броя на третиранията при лозите, които иначе стигат до 10-12, че и повече за една вегетация.

Десертни сортове проявяващи силна устойчивост на заболяванията

От тази листа лозарите могат да се доверят и изберат от следните сортове, които са устойчиви на основните икономически болести:

l Наслада,

l Дружба,

l Кондарев,

l Любимец,

l Гарант,

l Плевенски фаворит,

l Августин.

Винени сортове сред които можете спокойно да изберете и да разчитате на по-малко на брой третирания

Устойчивите винени сортове на основните икономически заболявания по лозата са:

l Сторгозия - червен винен сорт,

l Никополски мавруд - червен винен,

l Дунавска гъмза - червен винен,

l Плевенски колорит - червен винен,

l Мизия и Регент - червени винени,

l Среброструй - бял винен,

l Бисер Поморийски - бял винен,

l Мискет Кайлъшки - бял винен,

l Дунавски лазур - бял винен сорт.