Рецепта от Донка Монева от Стара Загора.

Продукти: 5 ч. чаши брашно, 2 пакетчета прясна мая, 1 кисело мляко, 3 суп. лъж. разтопено масло, 4 суп. лъж. мед.

За намазване отгоре: 1 жълтък, 2 суп. лъж. прясно мляко

Приготвяне: Маята се разтваря в 100 мл хладка вода и се добавя 1 суп. лъж. брашно.

От брашното, киселото мляко, маята, меда и 200 мл вода се омесва меко тесто и се оставя да втасва.

След като тестото удвои обема си, то се разделя на седем топки. От всяка топка се правят по два фитила, които се оплитат. Прехвърлят се в намазнена и набрашнена тава за печене, като могат да се завиват самостоятелно на охлюви или последователно да се навиват (като вита баница). Отгоре питата се намазва с жълтък и прясно мляко. Оставя се отново да втаса.

Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна.