На Иванов ден може да се приготви сладкиш с ябълки. Тогава на трапезата на българина присъстват ябълките, събрани през есента. Те могат да бъдат изсушени, консервирани в компот или конфитюр или пресни, запазени в тъмно и хладно помещение, Предлагаме ви една универсална рецепта, която се изпълнява в много области на България през зимата.
Необходими продукти: 6 яйца, 1 ч. ч. захар, 2 ч. ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ванилия, 1\2 ч. лъж. сода, 7-8 средно големи ябълки, настъргана лимонова кора, щипка бакпулвер.
Приготвяне: Разбийте жълтъците на яйцата и захарта до побеляване.
Почистете, обелете и нарежете на кубчета ябълките. Към разбитата жълтъчна смес прибавете 2 супени лъжици вода.
Постепенно прибавете брашното и ябълките.
Пече се в началото на силна фурна. След като тестото започне да се зачервява, градусите се намаляват.
Отделно разбийте белтъците на яйцата на сняг заедно с 3 суп. лъж. кристална захар, настърганата лимонова кора и щипка бакпулвер.
С получения крем от белтъците намажете ябълковия сладкиш. Запечете за 1-2 минути в добре затоплената фурна и сервирайте сладкиша нарязан на ромбове.
Коментари