Сиамските котки са много умни, но това съвсем не означава, че се поддават добре на дресиране.

Всяка котки си има свой собствен характер. Едни, като им кажеш “не” никога няма да се опитват да правят забраненото действие, докато други - по-безцеремонни, ще почакат, докато се преместите, и ще направят каквото са решили. Много сиамки може да бъдат научени да носят различни предмети и да правят резлични трикове. Какво друго може да се каже за характера на сиамската котка

Тя има игрив характер, който се променя във времето, но тя неизменно е привързана към човека, когото обича. Приятелството ѝ с човек стига дотам, че тя приспособява към него жизнения си ритъм. Сиамката познава дневния режим на стопанина си и не обича, когато той се променя. Тя си ляга, когато и стопанинът ѝ го прави. Не признава определените “котешки” места за спане и често ги сменя. Тук определена роля изиграва и температурата - сиамката обича и търси място, което е топло.

Сиамката не обича да остава сама

Привързаността ѝ към човека е толкова голяма, че тя през цялото време просто пасивно чака, докато стопанинът ѝ се върне и едва тогава живва. Затова е по-добре вместо едно коте от котилото да се вземат две сестрички или две братчета. Те добре се разбират и понасят по-леко самотата.

Сиамката е много чувствителна и веднага улавя настроението на стопанина си. така че с нея може да делите и радости, и скръб. Но тъй като е много привързана към човека, има опасност дълбоко да се разочарова.

И ако не ѝ се оказва внимание и грижа, може да прояви нездрави реакции като непредсказуема злоба, която като постоянно качество без всякакви основания ѝ приписват.