Съставки: 200 г моркови; 200 г консервиран или замразен грах; 350 г картофи; 200 г шунка; 100 г ябълки; 5 яйца; 6 суп. лъж. майонеза; 3 суп. лъж. заквасена сметана; 1 суп. лъж. горчица; 200 мл зеленчуков бульон; 20 г желатин; лимонов сок; сол и черен пипер на вкус.

Сварете картофите, морковите, граха. Нарежете зеленчуците шунката и ябълките на кубчета.

Нарязаните ябълки се поръсват с лимонов сок, за да не потъмняват. Смесете всички съставки.

За соса смесете майонезата, заквасената сметана, горчица, сол и черен пипер.

В 200 мл зеленчуков бульон се накисва желатинът и след това се нагрява, за да се разтвори напълно.

Изсипете бульона в охладения сос. С получената смес се заливат нарязаните продукти и всичко много добре се разбърква.

Покрийте правоъгълна форма с фолио, така че краищата да излизат извън формата.

Изсипете половината от зеленчуците на дъното на формата, върху тях подредете варените яйца и покрийте с втората част зеленчуци.

Покрийте салатата с фолиото, което е извън формата, и оставете за 8 часа в хладилника.

Готовата салата се прехвърля в сервировъчна чиния и се гарнира с червена чушка, магданоз и копър.