Имаме дефицит на български мед, цените на едро не се повишават и има количества, които не са продадени от пчеларите производители и това е главно поради вноса на чужд мед. Това каза твърди инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз, цитиран от "Фокус". „Производителите трудно реализират своята продукция, главно на пчелния мед, защото има и други пчелни продукти, които се търсят, например пчелния прашец“, посочи той.

Михаил Михайлов обясни, че пчеларите с по-голям брой пчелни семейства произвеждат до няколко тона пчелен мед, който не могат да реализират на дребно, затова се изкупува от търговци преработватели на едро на смущаващо ниска цена.

„В началото на кампанията беше от порядъка на 4.20 лв., а сега падна на 3.20 до 3.80 лв. на килограм, което е под допустимите граници“, уточни инж. Михайлов.

„Цените на едро на полифлорен мед гравитират от 10 до 10.50 лв. на килограм и до 12 лв. на монофлорен или едноцветен мед- липа, акация, слънчогледов мед и други. Мановия мед, традиционно държи високи стойности от над 15 лв. за килограм“, обясни председателят на пчеларския съюз. „Има вносен мед и изглежда някои търговци го предпочитат, тъй като цената е изгодна за тях 1 евро на килограм китайски мед, 1.50 евро на килограм, украински мед“, коментира той.