“Розово сърце” е сортът - хит на годината, през януари-февруари ще се предлагат семена от него

Диана Ванчева

Все повече сред производителите на зеленчукови култури се множат тези, които желаят да правят биологично производство.

Те отлично знаят, че при доматите борбата срещу болестите и неприятелите е сложна и става неуспешна, ако не се води прецизно и не е съчетана с останалите агротехнически мероприятия.

Разбира се, на първо място е изборът на подходящ сорт.

Експертите от Института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив дават своите пълни съвети в доклад за екологичното производство на домати, които те са подготвили заедно с представителите на “Грийнпийс България”.

Екип от петима селекционери представи особеностите на някои от българските сортове, чието търсене напоследък расте, отбелязват те.

Селекционерите споделят, че са се опитали в културните сортове доматиа да прехвърлят онези гени за устойчивост, които идват от дивите форми и съчетават както издържливост, така и останалите ценни стопански качества, от които се интересува производителят. Така, според тях, се получава онзи сорт, който би устоял на най-съвременните вредители и болести.

Всички сортове, които те представят, носят гени за устойчивост към опасната тютюневаа мозайка (Tm), вертицилийното (V) и фузарийното увяхване (F). А това именно са най-опасните врагове на доматите, знаят зеленчукопроизводителите.

В полиетиленовите оранжерии пък, както и за ранното полско производство и днес се търсят кои са най-ценните хибридни сортове домати.

Сортовете:

“ИЗК- Ники Д- F1”

Това е хибриден сорт сред най-ранните за полиетиленови оранжерии и за ранно полско производство.

Вегетационният период е около 100-102 дни. Стъблото е с къси междувъзлия, самоограничава растежа си след 4-5-о съцветие и е добре облистен.

Плодовете му са силно червени, кръгли, многокамерни, без зелен пръстен, имат средно тегло 140-180 г, много добра твърдост и добри вкусови качества.

Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване, нематода.

Средният добив от декар е 6 000 - 7500 кг.

Отглежда се на ниска опорна конструкция, едноредово 70/30 см или двуредово по схема 110+50/30-35 см.

“Пловдивска каротина” е представител на средноранното полско производство, което е най-широко застъпено в България. Той е високорастящ. Вегетационният период е 104-107 дни.

Сортът е създаден в резултат от междувидова хибридизация между културния вид Solanum lycopersicum - сорт Ачи и дивия вид Solanum сhilense.

Не бива да се подценява участието тук на дивите видове като донори на ценни стопански признаци, преди всичко на устойчивост към абиотичен стрес и висока биологична стойност.

Растенията са жизнени, с неограничен растеж. Стъблото е здраво, леко овласено. Неузрелите плодове са светлозелени, без зелен пръстен, а узрелите са с интензивно оранжев цвят, без напетняване.

Плодовете са средно едри, кръгли, 2-4 камерни, оранжево оцветени с вътрешна червено-оранжева месеста част.

Съдържанието на бета-каротен е около 60%,а на ликопен - 40% от общата пигментация. Съдържанието на витамин С е 50-60 мг - два пъти по-високо от другите сортове.

Продукцията е предназначена за прясна консумация и промишлена преработка в сокове, детски и диетични храни. Устойчив е на вертицилийно и фузарийно увяхване.

Сортът е ценен заради високата биологична стойност и уникалното съчетание в плодовете на посочените три компонента - витамин С, ликопен и бета-каротен, притежаващи високи антиоксидантни свойства.

Той постига среден добив от 4 500 - 5 500 кг/дка. Доматите се отглеждат на висока опорна конструкция, едноредово по схема 70-80/30-35 см, едностъблено, на 6 съцветия.

Местните популации и сортовеа са известни като “Златен фонд на селекцията”. Формирайки се под влияние на продължителен естествен или изкуствен подбор, те много добре са се приспособили към неблагоприятните условия на средата.

Много от тях се разглеждат не само като източници на адаптивни признаци, но и като геноносители на устойчивост към патогени, на добри вкусови качества на плодовете и други стопански ценни признаци.

Най-новият сорт е “Розово сърце”

Неговите качества вече са оценени от потребителите и търсенето е изключително голямо.

Растенията са високи и са подходящи за отглеждане както в култивационни съоръжения, така и на открито при полски условия за ранно и средноранно производство.

Вегетационният период е от 105-108 дни, което определя сорта като средноранен.

Създаден е от колектива на Институт “Марица” в Пловдив чрез многократен индивидуален подбор от местна популация домати, известна в района на Пловдив като “Момино сърце”.

Преминал е успешно двугодишно изпитване ва Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) и е утвърдена от Експертна комисия при ИАСАС.

Сортът е защитен със сертификат от Патентното ведомство. Включен е в схемите на сортоподдържане и семепроизводство на ИЗК “Марица” - Пловдив.

Произведени са първите количества семена, които вече се предлагат в търговската мрежа.

Растенията са мощни, а стъблото - средно дебело със средно дълги междувъзлия. Съцветията са прости, разположени през три листа, формиращи 2-4 плода. Узрелите плодове са със зелен ръстен, който почти изчезва в ботаническа зрелост.

Узрелите плодове са наситено розови, сърцевидни, много едри със средната маса 300-550 г, многокамерни, непукливи, месести, без целулоза, с нежна кожица и текстура, с оптимална твърдост и съхраняемост.

Сухото вещество е 5,2%. Високото съдържание на общи захари и титруеми органични киселини определят приятния сладко-кисел вкус.

За добрите вкусови качества допринасят и типичният доматен аромат, нежната кожица и текстура.

Сорт “Розово сърце” е устойчив на вертицилийно увяхване. При полски условия средните добиви са между 4800-6500 кг/дка. При оранжерийни условия могат да се получат и много по-високи добивиа - 8 хил.-9 хил. кг/дка.

“Розово сърце” се отглежда на висока опорна конструкция, едноредово по схема 70-80/30-35 см, едностъблено, на 6-8 съцветия.

Сортът не изисква специални почви, за предпочитане са топли, дълбоки, аерирани, влагоемни и плодородни. Изисква редовно поливане, торене и целесъобразна растителна защита.

От нискорастащите сортове домати, които селекционерите от Институт “Марица” определят като подходящи за екологично производство, е сортът

“Копнеж F1”

Отличава се с високи добиви и е подходящ както за прясна консумация, така и за преработка в сокове и концентрати.

С този сорт е търсена селекция, която повишава натуралните антиоксиданти в плодовете и запазва традиционния български доматен вкус.

Растенията са мощни, добре облистени. Неузрелите плодове са със зелен пръстен, който при узряване изчезва.

Узрелите са равномерно наситено червени, много едри със средно тегло 220-280 г, кръгли, амногокамерни, твърди, непукливи, с много добри вкусови качества.

Съдържанието на сухо вещество е 4,9-5,2%. Устойчив е на вертицилийно и фузарийно увяхване.

Сортът се отглежда на висока равна леха, без опорна конструкция, по схема а 120+40/40 см. Средният добив е между 5500 и 7 000 кг/дка.