Компанията разполага с богато портфолио иновативни решения за интегрирана растителна защита, сред които обеззаразители на семена, хербициди, фунгициди, инсекициди и биостимулатори

Ваня Велинска

В съвременните условия, когато вредителите могат да редуцират съществено добивите, опазването на културните растения от тях е решаващо.

От години българските фермери имат достъп до европейските и световни иновации в химическата индустрия, съответно и до продуктите за растителна защита, предлагани от водещите фирми в сектора. А отскоро и от една нова компания, част от продуктите на която са им добре познати.

В края на тази година пред земеделски производители, дистрибутори, научни работници, експерти от земеделието, журналисти, бе обявен официалния старт на Ариста Лайфсайънс България, макар работата по създаването на новата фирма да започна още в началото на 2016 г.

Компанията ще предлага на българския пазар иновативни продукти за интегрирана растителна защита, сред които обеззаразители на семена, хербициди, фунгициди, инсекициди и биостимулатори.

Ариста Лайфсайънс е мултинационална компания в агрохимическия бизнес, която е обединение на три фирми, сред които и Кемтура, добре позната и предлагаща до миналата година у нас голяма част от продуктовата листа сега на новата компания.

Ариста е собственост на Платформ Спешълти Продактс Корпорейшън, която има разностранен бизнес - електронни материали, оборудване за нефтодобив, пакетиране, третиране на повърхности, агробизнес, парфюмерия, покрития, пречистване на води и др. Фирмата има представителства на всички континенти, в 61 страни, където работят над 1500 специалисти.

Ариста Лайфсайънс разполага с уникално портфолио от висококачествени продукти за растителна защита. Само да споменем: при обеззаразителите - витавак и ранкона, при биоцидите - димилин, а от тази година и тализма, при инсектицидите - нуреле Д, димилин, адмирал, при фунгицидите - проплант, каптан, силит, при хербицидите - пантера, базамид Г, селект супер, регулатора на растежа атоник, прилепителят силвет, биостимулаторите - Атоник, Руут, Сиаптон, и т.н.

Всички продукти на Ариста се произвеждат в предприятия на компанията във Франция и Белгия, изследването и разработването на биостимулаторите се осъществява в развойните звена в Сен Мало, а обеззаразителите за семена - в Ившам, Великобритания.

В производствената база в Угре, Белгия се разработват продукти с различна формулация - суспензионни, емулсионни и водоразтворими концентрати, микроемулсии, водно-маслени емулсии, емулсии вода в масло, течности за ултра малообемно третиране и прахове за прашене. В базата в Ногер, Франция - продукти, чиито формулации са гранули, суспензионни, емулсионни и водоразтворими концентрати, течности за ултра малообемно третиране и вододиспергируеми гранули.

Базата в Сен Мало, Франция разполага с модерна лаборатория, която разработва нови формулации за различни биорешения, които фирмата предлага. Тя е разположена на площ от 5000 кв. м, като включва 5 климатични камери, 4 оранжерии, а 3000 кв. м от нея са отделени за наблюдение за първоначален скрининг на разработваните продукти преди тестването им на полетата в различни райони на света. Всичките производствени бази на компанията отговарят на съвременните изисквания за контрол на качеството, за опазване на околната среда и стандарти за здравословни и безопасни условия.

“Българските земеделски производители бързо възприемат новите технологии и затова съм убеден, че ще има сериозно търсене на нашите продукти, особено на биостимулаторите, които произвеждаме”, сподели Джозеф Михрина, маркетинг директор на Ариста за Европа, Близкия Изток и Африка. Той бе официален гост на представянето на фирмата.

Стартът на новото дъщерно дружество в България не само укрепва позициите ни на този нов пазар, но с него ние завършихме успешно плана си за разширяване в Европа. Ариста Лайфсайънс България ще расте в тясно сътрудничество с местните партньори - земеделски производители и дистрибутори, за да предлага богат и отговарящ на потребностите им набор от продукти, който е представителен за нашата гама биорешения, добави Джозеф Михрина

Постарахме се да съберем добри специалисти, които са силно мотивирани да формират сплотен екип, за да можем да предлагаме нашето богато портфолио от продукти на все повече клиенти, подчерта Петко Иванов, управител на Ариста Лайфсайънс България. С подкрепата на програмата на Ариста за техническа помощ, изследване и разработки, както и на нашите екипи за продажба и маркетинг, сме убедени, че може да увеличим продуктите като разширим нашето портфолио, уточни той.

За разлика от много мултинационални компании, които създават продуктовата си листа, базирайки се основно на пестициди за полското производство - зърнено-житни и маслодайни кулутри, в Ариста залагат и на специалните култури - зеленчуци, овощни, лозя, картофи. От компанията смятат, че макар у нас положението при тези култури да е доста тежко, България има потенциал да развива интензивните производства и затова предлага не само продукти за опазването им от вредители, но и цели технологични решения.

Въпреки че нямаме богата гама от продукти при полски култури, смятам, че и с тези, които предлагаме в момента, може да отговорим на търсенията на фермерите ни, коментира Петко Иванов. В бъдеще със сигурност ще имаме и нови решения, тъй като целта ни е да разширим портфолиото си. Производителите, които ни се доверяват, трябва да знаят, че с технологиите, които сме разработили при зърнено-житни, слънчоглед, рапица, домати, картофи, ябълки, череши и лозя, могат да са сигурни в крайните резултати при опазването на продукцията им.

От фирмата пояснават, че много от продуктите им са подходящи за биопроизводство. В момента около 10 на сто от произвежданата продукция в Европа е био, така че има сериозен интерес. Ние още сме далеч от тези проценти, но това е посоката, в която трябва да се работи.

Вижда се, че българските потребители имат желание да консумират биохрани, показателни за това са и успешните фермерски пазари, които напоследък се организират и набират все по-голяма популярност.

В момента Ариста Лайфсайънс Бялгария предлага 44 продукта, но през 2017 г. се очаква да регистрират пет нови и три разширения на етикети. Новите продукти са: силит, капровирусин, тализма УЛ, акрамайт 480СК, БМ старт. Ще бъдат добавени и нови разширения на етикети: ранкона е-Микс, селект супер, проплант.

Тализма - решение за складовите вредители

Продуктът се прилага за дезинсекция на празни складове, както и за директна обработка на продукцията

Складовите неприятели, а и други, внесени със зърното, могат да създадат сериозен проблем за съхранението му за по-продължително време.

Сегашната практика е да се прави дезинсекция на складовете, преди да се внесе продукцията, а при установяване на зараза по зърното, то да се фумигира.

Обработката се извършва на база алуминиев фосфид и магнезиев фосфид, което е сложна и скъпа процедура, а понякога и опасна заради отделянето на отровни вещества. Така беше доскоро.

От тази година фирма Ариста предлага на българския пазар иновативно решение - инсектицидът тализма. Той е регистриран за борба срещу складови неприятели по зърното и се прилага както за дезинсекция на празни складове, така и за директно третиране на зърното.

С този продукт целим да покрием една голяма празнина, която има на българския пазар, коментира Христо Атанасов, технически мениджър в Ариста. С него ще дадем възможност на производителите, които имат складове, силози и други помещения за съхранение, както и на търговците на зърно, които държат големи количества, да го съхранят безпроблемно по-продължително - до 18 месеца. Говорим за огромни обеми зърно, което трябва да са защити от складови вредители, а това не винаги е възможно с прилаганите досега технологии. С новия ни продукт това може да стане лесно, бързо, а и инвестицията си струва.

Тализма позволява потребителите да изберат как да го приложат - да обработят празните складове или зърното, както преди постъпването му във шнековете, така и след изтичането му от тях, а също и при транспортиране по хоризонтални ленти.

Инсектицидът е подходящ и за третиране на зърно, в което има жива зараза, но там срокът на съхранението му е до 6 месеца след обработката.