Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

През декември започва подготовка за отглеждане на разсад, предназначен за ранно производство на зеленчуци. За производството на здрав зеленчуков разсад е задължително използването на качествена торовопочвената смес. Тя се приготвя от добре разложен пресят оборски тор и почва - в съотношение 2:1. Сместа може да е обогатена с 1,2 кг/кв. м суперфосфат, 0,6 кг/кв. м калиев сулфат и 0,4 кг/кв. м амониев нитрат. Почвената смес трябва да бъде с неутрална реакция (рН-6,6-7) и добре обеззаразена,.

Обеззаразяването на торовопочвената смес може да се извърши чрез използване на физични и химични методи.

Термичното обеззаразяване на почвената смес, наречено пропарване на почвата, е физичен метод, при който почвата се третира с прегрята пара под полиетиленово покритие. При температура 50 градуса се унищожават нематодите, между 60-72 градуса - голяма част от фитопатогенните гъби и бактерии, а над 82 градуса - семената на плевелите губят кълняемостта си.

Соларизацията е екологичен, лесен и сравнително евтин начин за обеззаразяване на почвата. При него се използва топлината от слънчевата енергия през най-топлите летни месеци. При определени условия слънчевите лъчи могат да повишат температурата на почвата в 20-30 см слой над 60 градуса. За да се осигури добра топлопроводимост по време на соларизацията почвената смес трябва да бъде добре навлажнена (съдържанието на влага в сместа трябва да бъде 70-75% от ППВ - пределна полска влагоемност) и плътно покрита с фолио.

В практиката за обеззаразяване на почвата се използват различни пестициди: фунгициди - фузаклин, дитан М-45, фунгуран, нематоциди - биоакт ВГ, инсектициди - видейт, мокап и др.

Източник на редица гъбни и бактерийни болести по зеленчуковите култури могат да бъдат необеззаразените зеленчукови семена и инвентар (саксии, сандъчета, почвообработващи инструменти). В личното стопанство за обеззаразяване на земеделския инвентар най-често се използва хлорна вар (2%) или син камък. В домашни условия обеззаразяването на зеленчуковите семена (краставици, домати, пипер) може да се извърши с 10-процентов разтвор от перхидрол в продължение на 20-25-30 минути (20 минути за краставиците, 25 минути - за доматите и 30 - за пипера), след което семената се промиват с чиста вода и подсушават.

През зимата в южните райони на страната може да се извършва сеитба на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, бакла, моркови, спанак, магданоз и др.). Целта на тези предзимни сеитби е получаването на по-ранна продукция през пролетта.

Продукцията от засетите сега моркови се реколтира близо месец по-рано в сравнение с тази - от пролетната сеитба. Семената на морковите се сеят седмица преди трайното понижение на температурите, за да се изключи възможността те да поникнат до началото на зимата. Подходящи за отглеждане на моркови са леките, структурни и пропускливи почви (наносни, глинесто-песъкливи, структурни черноземи). На по-големи площи се препоръчва редова сеитба на бразди през 10-12 см, на дълбочина 1,5-2 см. На малки площи сеитбата може да се извърши разпръснато при посевна норма 1-1,5 г за 1 кв. м.