Диана Ванчева

Новият продукт, с които БАСФ Растителна защита - България се представи тази година пред родните земеделски производители произведе наистина търговски фурор.

Хербицидът тепърва ще бъде избиран от стопанствата, но и това, което стана през 2016 г. е невероятен успех. Хиляди фермери го избраха и не сбъркаха.

Биатлон 4D е иначе развит продукт и твърде популярен сред земеделците от Западна Европа. Сигурни сме, че тепърва предстои широкото му приложение и още по-голямото му доказване и у нас, заяви Ваня Горчева, мениджър на БАСФ за България. Това тя каза пред над 400-те фермери, участвали в националния агросеминар на НАЗ в Пловдив.

От компанията си спомнят, че когато миналата година търговският мениджър за България Мария Неделчева го е представила като новият голям хербицид за житни култури, фермерите вече са имали и предварителни категорични данни за успеха му от свои колеги.

Защото през 2015 г. той беше изпитан у нас на около 200 000 дка от 40 земеделски производители, наречени от БАСФ “Откривателите”.

Благодарение на тях и на ефекта му през 2016 г. продуктът се представи вече на 2 млн. дка - незапомнен ръст за който и да е продукт от листата на растителната защита.

Зад тези декари стоят хиляди земеделци, доверили се на компанията и днес много доволни от уникалното му действие.

За тях и следващите, които се канят да го прилагат в житните си посеви, Мария Неделчева и Ваня Горчева обясниха, че могат да купуват Биатлон 4D , защото той доказа предимствата си на всички видове полета

Благодарение на техническите му качества, той влияе на широк кръг широколистни плевели. Представя се с отлична ефикасност срещу най-упоритите представители като мак, лайка, лепка. Още по-ефикасен е в партньорство с ДЕШ. Огромно предимство е широкият му прозорец на приложение - има регистрация от трети до флагов лист.

На трето, но не последно място е добрата му смесимост с други продукти за растителна защита - фунгициди, растежни регулатори, листни торове.

На четвърто - гъвкав е спрямо климатичните условия, което улеснява фермерите за третиране.

ВАНЯ ГОРЧЕВА, МЕНИДЖЪР НА БАСФ-БЪЛГАРИЯ 2016: Отмина година с добри резултати

Годината, която изпращаме, не беше лека, но ние отчетохме много добри резултати заедно с фермерите.

Добрата новина е, че интензивното отглеждане на житните в България вече е на високо ниво и можем да се сравняваме с напредналите в аграрно отношение държави.

Какви са очакванията ни за 2017 година?

Ще обърнем най-сериозно внимание на рентабилността на зърненото производство и на прецизността.

Очакваме и фермерите да са прецизни в избора си на продукти, които в най-висока степен ще защитят посевите им.

Биатлон 4D тази година доказа на 2 млн. декара, че е подходящ за всички микрорайони на страната. Растежният регулатор Медакс Топ - също.

“НОВИЯТ ГОЛЯМ" С ГОЛЕМИ УСПЕХИ В ЖИТНИТЕ КУЛТУРИ

Биатлон 4D е двукомпонентен противошироколистен хербицид, който се поема предимно от листата и се придвижва бързо в цялото растение - точно към точките му на растеж и към корените.

Поемането на активните му вещества не се повлиява негативно от ниски температури, а ако плевелите са във вегетация - блокирането им е гарантирано.

Предимството на Биатлон 4D идва от факта, че и двете му активни вещества блокират синтеза на ензима ALS, при което плевелите загубват способност да синтезират протеини.

Това води до рязко спиране на растежа им и пречи на поемането от тях на хранителни вещества.

По-късно те пожълтяват, листата им увяхват и вредната растителност загива.

Аджувантът ДЕШ подобрява покритието, прилепването и навлизането на активните вещества във вътрешността на плевелите, дори и при студено време.

Хербицидът се прилага есенно и пролетно.

Регулаторът Медакс Топ е висш пилотаж в посевите и категорично увеличава добивите

Отглеждането на пшеница в Европа и у нас доказа, че без съвременен растежен регулатор интензивно производство не става.

БАСФ вкара в България Медакс Топ, определян като висш пилотаж.

Продуктът е нещо като модератор за житните, каза търговският мениджър на БАСФ за България Мария Неделчева.

Той помага за повишаване на добивите. Това показва направено сравнение между добивите от пшеница в Германия и Швеция доста отдавна.

...През 1989 г. Швеция забранява растежните регулатори. Отчита се, че добивите рязко падат под тези в Германия, където регулатори се използват масово при житните.

Какво постига продуктът

Специалистите обясняват успеха му с удебеляване на стените на стъблата, те стават по-стабилни. Влияе и върху кореновата система - тя придобива повече власинки и по-добре усвоява вода и хранителни вещества.

Медакс Топ скъсява междувъзлията, житните стават по-ниски и здрави, а посевите - по-компактни и хомогенни. От това печелят клсът и зърното.