Жени Владинова, Бургас

Все повече млади хора в Европа, а за радост и у нас, искат да се занимават със земеделие или животновъдство. Модерният начин на живот сякаш вече няма такава притегателна сила, както беше преди години.

Може би една от причините е, че във високоразвитите страни, в които те ходят да учат и работят, расте броят на хората, които искат да живеят природосъобразно. Затова и за младият българин Васил Морфов с диплома от Уелс по маркетинг най-добрият вариант за бизнес е да обедини работата в животновъдната ферма с модерен екологичен туризъм. По този начин гледането на животните може успешно да се съчетае със спорт и туризъм, твърди младият животновъд и маркетинг специалист. Той е прав, в Европа този вид симбиоза между толкова различни в същността си дейности като професионалното животновъдство и туризма от години се развива много успешно, и то в държави, в които и двата сектора поотделно са на водещи позиции.

Повечето от семейните ферми във Франция, Великобритания, Германия, Белгия и Холандия работят така - привличат туристи, които хем си почиват в една изключително приятна и естествена среда, хем работят. Така че дипломата по маркетинг ще помогне - просто ще даде много нови възможности които досега не са прилагани в животновъдството. Още повече че добрият маркетинг позволява да се взимат нестандартни решения, които могат да се приложат успешно в много отделни сегменти в животновъдството като бранш, убеден е Васил. Например селският туризмът идеално се вписва като работа във фермата, гледане на животните, наслада от живота сред природата в свободното време, спорт и туризъм и др. Васил е сигурен, че в рамките на няколко години ще изгради една успешна и модерна животновъдна биоферма, предлагаща екологичен селски туризъм.

И въпреки заразяващата убеденост на младия човек веднага възниква въпросът колко куражлия трябва да си, за да захванеш с животновъдство, и то професионално, и то в България. Още повече че Васил се е нагърбил със задачата да отглежда породи говеда месодайно направление, което все още не е особено силно застъпено у нас. А да не говорим за биволите, които преди години бяха на изчезване и браншът има доста сериозни проблеми с поддържането на генетичните качества на Българската Мурра.

Решението го взех лесно, но ми беше много трудно и все още ми е много трудно. Животните ги докарах преди година - на 20 декември 2015 г., споделя Васил. Вярваме му, още повече че за всичко се оправя самичък - от отелванията до изхранването. Но вече има годиначета и е много горд с младите и здрави приплоди.

Кой е Васил Морфов

Той е на 26 години, бургазлия, родом от София и с постоянен адрес - община Царево, с. Бродилово. Безкрайно трудолюбив, смел, издръжлив, креативен и много позитивен млад човек, за когото невъзможни неща няма. Завършил немска езикова гимназия с отличие през 2008 г., продължaва обучението си във Великобритания, като заминава за далечен Уелс, за да учи маркетинг през пролетта на 2012 г. След 4 г., мотивиран отива в Лондон, за да започне работа и да си търси късмета, но бързо разбира, че в Англия не му е мястото и не това е искал за себе си и за своето бъдеще. С еднопосочен билет за България слага край на престоя си на Острова и отваря нова страница в живота си - развиване на земеделска дейност в Бродилово, която да се превърне в център на бизнес, с който да се занимава и да му носи удовлетворение. Без да има идея с какво се захваща, колко трудно ще му бъде, колко много и колко отговорна е работата, с всички сили се хвърля, както сам казва, с рогата напред и се случва невероятното.

Какво постига за една година

Васко е първият земеделски стопанин, който сериозно започва процеси по почистване на терени в района на Бродилово, облагородяване, възстановяване на орни земи и пасища и връщане на земята в облика и от кооперативното минало, което му е разказано от многото трактористи, комбайнери, агрономи, животновъди и зеленчукопроизводители . От едно землище с 10 декара обработваема земя в края на 2012 г. в момента

Васко управлява 2 200 дка земя, около 120 месодайни крави с теленцата и 12 малачета

Обработваемата земя е в преходен период за превръщане на орна земя в постоянно затревени площи. Предстои му и сертифициране на пасищата по мярка 11 биологично земеделие през 2018 г. Освен това купува месодайните говеда от стопанин в региона с идеята да създаде еднотипни животни от месодайна порода Херефорд и нейни кръстоски. Към настоящия момент средната продуктивност на стадото от 65% е над средното за страната, имайки впредвид, че в България е трудно се намират еднотипни животни за комерсиално месодайно отглеждане. Ето защо новосъздаденото стадо има отличен резултат, още повече за начинаещ фермер, току-що прибрал се от Лондон. Васко е член на Асоциацията за развъждане на месодайните породи в България - Херефорд, Абърдийн Ангус, Лимузин, според която фермата е перспективна, направена икономично, притежава достатъчно пасища и би имала отлично бъдеще за устойчивост и развитие.

Васил Морфов е твърдо убеден, че това, което прави в момента, е верният начин за развиване на бизнеса - устойчив и правилен от екологична гледна точка невредящ на околната среда, създаващ екологично чиста храна, съобразяващ се изцяло с нуждите на едно свободно отглеждано пасищно животно.

Освен успехите обаче проблемите са много. Поради липса на квалифицирана работна ръка всекидневно му се налага да се учи в движение и да прави много неща сам, четейки френска, английска и американска литература винаги когато има време. Реално осъзнава, че е много важно сам да е минал през всичко, за да дава адекватни указания и да извършва правилен контрол.

Визията, която Васко има за бъдещето на фермата, селото и живота в Бродилово:

 Необходимост от предприемане на добри развъдни практики в месодайното стадото за да може фенотипно да покрият изискванията за породата, чиято кръвност носят.

Той желае да прекарва живота си сред тези животни и има желание да изпитва и естетическа наслада, когато работи.

Правилно управление на пашата и полетата за пашуване.

Интегриране на други животински видове във фермата.

Разработване на локален пазар за продукцията, произвеждана на територията на стопанството - Бургас, Царево и цялото Южно Черноморие по време на летния сезон.

Използване на биофермата като база за развитие на туризъм, обучения, доброволческа работа и насърчаване на други млади хора да не се притесняват от естеството на работата и от факта, че нямат предварителен опит .

Мечтите на Васко Морфов много скоро ще станат реалност. Самият той е убеден в това и може би затова и всички ние вярваме в успеха му.