Ася Василева наш спец. пратеник в Германия

Вярно е, че рентабилното земеделско производство не зависи само от машините. Има още много фактори и много от тях фермерът не може да контролира, като времето например. Там той нищо не може да направи, но за машините и технологиите е напълно по силите му да се погрижи, за да си осигури безценните сигурност и спокойствие.

Фирма РАПИД КБ гарантира на българските фермери, че техниката, която им предлага е качествена, надеждна, високоефективна, прецизна, производителна, с дълъг живот и висока остатъчна стойност.

Машините са произведени по най-съвременни технологии и според последните изисквания. Техника, която гарантира на фермерите успех в тяхното производство.

За да докаже нагледно своя ангажимент към българските земеделци, РАПИД КБ заведе група фермери от цялата страна в заводите на Claas и Amazone, където те с очите си видяха производствения процес - от първото болтче до готовите машини през цялостната проверка на качеството. Защото да се посети фабриката е най-сигурният начин да видиш с очите си и да пипнеш с ръцете си машините, да прецениш качеството им, да проследиш как се завърта всяко болтче и как се боядисва всяка част. Да поговориш с работниците, дилърите, колегите, че дори и със собствениците на марката, които лично да гарантират за своето производство. А после да седнеш и да си направиш добре сметката.

Къде по-добре от производственото хале може да видиш дали една машина си струва, или не?

"Само на място в завода фермерите могат да видят къде и как се раждат техните машини. Могат да се запознаят с истинския процес на производство, да видят какви материали се влагат, колко много внимание се обръща на всеки детайл. Те могат да видят, че всяка една машина, която слиза от поточната линия се тества преди да замине към своя собственик.

Ако не дойдат тук, фермерите не могат да се докоснат до философията на фирмата производител. Да усетят колко старание и душа се влагат в създаването им. Атмосферата на работа не може да се почуства никъде другаде", обясни Николай Цеков, мениджър продажби в РАПИД КБ, който уверено и професионално водеше групата ни през дните ни в Германия.

Посещението ни започна от китното германско градче Оснабрюк, близо до което са разположени заводите на AMAZONE. От там поехме към фирмата рано-рано в студеното декемврийско утро, нетърпеливи да се озовем вече на мястото, зароди което дойдохме чак от България.

В завода като скъпи гости ни посрещна господин Драйер, четвърто поколение собственик на компанията, основана през 1883 г. А след това ни остави във вещите ръце на Йенс Майснер, мениджър за Източна Европа и Русия. Той запозна българските фермери с историята на компанията, но най-вече с днешния й ден и висококачественото производство. Това, което специално подчерта господин Майснер, е че AMAZONE не произвежда самоцелно машини, а прави цели

Технологично съвместими линии за интелигентно земеделие

Още от 1891 г, когато компанията печели първият медал за иновативна машина.

Само факти: AMAZONE е най-голямата семейна фирма за прикачен инвентар. Тя произвежда първата комбинирана сеялка в света, първата торачка с два диска, инициира създаването на системата ISOBUS, разработва и произвежда робота-агроном Bonirob, работи върху внедряването на GPS-системи в своите машини. Компанията печели 26 медала от последните 9 изложения Агритехника. Всяка година AMAZONE реинвестира 5 на сто от печалбата си в нови разработки.

През трудната 2015 година AMAZONE постига рекорден оборот в размер на 505 млн. евро. Компанията има 8 завода по света, в които работят 2000 души. Всичко това са факти, с които не може да се спори.

"Качеството в компанията е поставено над всичко, защото знаем, че дори една малка грешка може да се отрази негативно на всичко. В машините на AMAZONE няма слабо звено", подчерта господин Майснер.

А после дойде време сами да се убедим в това. Кулминацията на всяко едно такова пътуване е посещението на производствените цехове, където фермерите виждат с очите си как се произвеждат техните бъдещи машини.

Посещението в завода бе много емоционално, защото от качеството на тези машини зависи добрата работа на всеки фермер. Нашите фермери разглеждаха, разпитваха, надзъртаха, завираха се под конвейера, катереха се да погледнат от високо, пипаха частите и проверяха заварките, разглеждаха под лупа всеки детайл, цъкаха с език или се съмняваха, и пак обсъждаха и разпитваха, но накрая одобриха.

Георги Маринчешки, земеделски производител от община Съединение, сподели на излизане от производственото хале: "Земеделецът инвестира в техника и в земя.

Стараем се да работим само с модерна и качествена техника, защото тя значително облекчава производствения процес. Дойдох на това посещение, за да видя с очите си как се произвеждат машините.

Отзивите, които имаме за сервиза на РАПИД КБ са превъзходни, а сега видях и че машините им са първокласни. Много са полезни такива посещения за фермерите.

Запознаваме се с иновациите, срещаме се с производителя, получаваме огромно количество информация и впечатления от първа ръка, които няма как да получиш, ако не дойдеш на място. Тук на място можеш да си избереш точната модификация на машината за своето стопанство.

Видяхме, че машините на CLAAS и AMAZONE се произвеждат от началото до края в Германия. А това е надеждна гаранция за тяхното качество. Аз направих своя избор".

Всеки завод по света е добър. Но има нещо, което е уникално за производството на AMAZONE. Компанията сама произвежда 98 % от частите за своите машини.

Дори болтчетата са произведени под марката AMAZONE и компанията гарантира за тяхното качество. А това не е маловажно. Защото машините на AMAZONE обещават на фермерите 5 % повече добив, до 30 на сто по-ниска консумация на гориво и 60 на сто по-малко време за работа

Другото, което отличава производството тук, е че всяка машина се прави само по конкретната поръчка на клиента. И то само за 2 седмици. В завода в градчето Гасте се произвеждат торачки, сеялки, култиватори и брани, както и пръскачките на компанията.

Те са известни по цял свят със своето качество, надеждност и висока производителност, което води освен всичко друго и до високата им остатъчна стойност на вторичния пазар. А собствениците на AMAZONE гарантират бърз и квалифициран сервиз, както и сигурно и експресно снабдяване с резервни части. А какво друго е необходимо за сигурността и спокойствието на фермера?

И още нещо уникално в бранша предлага фирма AMAZONE. Компанията осигурява за фермерите безплатен тест за използваните торове. Фермерът получава дори по телефона консултации за абсолютно всички видове използвани торове, които може да изпрати за тест чрез РАПИД КБ в лабораторията на завода напълно безплатно. AMAZONE предоставя и обширен информационен сервиз в Интернет, като каталози на резервни части, сеитбени таблици и т.н.

А като добавим и безупречната репутация на дилъра за България - фирма РАПИД КБ, нещата не може да не се получат. Не случайно господин Майснер не пропусна да подчертае, че "Машините ни са добри, но няма как да ги продаваме добре, ако нямаме партньори като РАПИД КБ. Ние избираме само най-добрите за наши дилъри по света. Просто добрите не са достатъчно добри за нас, защото фермерите винаги трябва да се обслужват перфектно. Те зависят от нашите машини, за да произвеждат храната на света".

Другото нещо, което силно впечатли групата ни, е самоходната пръскачка Pantera. Вече има такива машини, които работят на българските поля. Българските фермери видяха с очите си възможностите на машината и останаха възхитени. Регулировка на колеята, маневреност, стабилност на щангите, окачването на всяко едно от колелетата, сцеплението, което постига машината, и се учудиха как двигател с мощност от 220 к.с. успява така добре да държи тази машина.

Отговорът е много прост - собственото тегло на празната пръскачка е 9 тона, което е много по-ниско от всичко останало, предлагано на пазара. Това означава, че машината има по-голяма вместимост и по-ниско изискване към мощността. Pantera има 20 на сто по-нисък разход на гориво, благодарение на съчетание от много технологии, които са вложени в пръскачката. Това е истинската визитна картичка на продуктивната иновативна машина - бърза, точна и ефективна работа при максимално нисък разход на гориво.

Всеки фермер се нуждае от такова съотношение, за да му излезе сметката

И земеделците го разбират. Ето какво сподели фермер от групата ни след посещението: "Силни думи не искам да използвам, но без угризения ще кажа - това е техника, която ми върши работа, която покрива разбиранията ми за земеделието на бъдещето - точност, прецизност и нека не забравяме нещо много важно - интелигентност. Моето мнение е, че бъдещето принадлежи на интелигентното земеделие и AMAZONE е фирма, която допринася за това бъдеще. Всеки земеделски производител има своя технология, свои разбирания за работата си. И аз също ги имам, знам какво искам, затова съм се спрял на AMAZONE". Както и милиони фермери по света. А толкова много фермери не може да грешат!