Прокуратурата е тука, имаме разрешение да изтеглим цистерните, каза току-що пред журналисти Бойко Борисов.

"Много тежък взрив. Много ранени, има хора с над 90% изгаряния.

Повече ще са със сигурност, отговори премиерът в оставка на въпрос потвърждава ли се информацията за петима загинали. 

Хората са настанени в Шумен и във Варна. Кметът на Хитрино е при нас, добави още Борисов. 

"Машинистът казва, че след петия вагон му се е откъснала композицията. Той е жив и ще разкаже какво се е случило"

Борисов заяви, че ще помогнат на всички хора: "Разрушенията са такива, че с пари може да ги оправим, но за съжаление загиналите не могат да се върнат".

Бяхме с колегите при цистерните. От моя професионален опит мисля, че няма риск цистерните да горят повече, но едната пропуска полипропилен, той не би трябвало да се взривява, каза Бойко Борисов.

Кметът на Шумен е тук, има готовност да се приемат хората, които са без жилище, защото вълната като е минала е поразила парка и три реда сгради.

На пожарникарите и полицаите възложих още веднъж къща по къща, човек по човек да се търси, каза Борисов.

Във връзка с това има ли опасност за населението Борисов коментира: „Досега успокоявах пожарникарите и полицаите, защото всички са там. Не че много можем да им помогнем“. „Яд ме е, защото за тази община направихме толкова много и бях обещал да дойдем по хубав повод“, каза още той. „Като мине комисия и опише щетите. Ще им отпуснем пари и ще оправим щетите. Но това е най-малкият проблем, хората не могат да се върнат. Въпросът е дали става дума за техническа грешка. Машинистът е жив ще разказва“, коментира Бойко Борисов.

На въпрос има ли безследно изчезнали премиерът в оставка заяви: „Последно пак с пожарникарите и полицаите - възложих къща по къща, човек по човек да се търси".