Българската агенция по безопасност на храните конфискува 255 килограма риба и състави 4 акта в резултат на извънредните проверки за Никулден, съобщиха от агенцията.

Най-голямото количество риба, 155 килограма е конфискувано в град Варна (140 килограма пушена скумрия и 15 килограма хайвер). Инспекторите към Областна дирекция по безопасност на храните в област София унищожиха 100 килограма охладен шаран с изтекъл срок на годност. Рибата е съхранявана съвместно с годни за консумация риби. По време на проверките е преустановена реализацията на риба от два нерегламентирани обекта, в град Луковит, област Ловеч и град Етрополе, област София. За установените нарушения са съставени общо 4 акта.

При инспекциите са констатирани и други несъответствия, за които са издадени 20 предписания. В град София е установена замразена риба с непълно етикетиране (необявен произход и процентно съдържание на лед). Инспекторите са конфискували 11 килограма жива риба без документ за произход в област Стара Загора. Рибата е предадена за изхранване на животни в зоопарка на града.

Открити са нарушение по поддържане на системите за управление безопасността на храните - нередовно водене на записи и неизпълнение на мониторингови програми за контрол на хигиената в област Варна, Габрово, Плевен, Силистра, София-град, София-област.

Констатирани са и несъответствия по сградовия фонд и технологичното оборудване в област Бургас, Варна и Габрово. Част от проверките извършени съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Национална агенция за приходите и Комисията за защита на потребителите.