Бройлерите трябва да се претеглят два пъти седмично. Ако теглото им не съответства на възрастта според нормите, значи има някакъв проблем.
Освен това трябва всекидневно да се проследява потреблението на вода и фураж. Ако то не съответства на нормите, отново означава, че има проблем.
Кървавата диария е първият видим признак за кокцидиоза: отначало изпражненията са примесени с кръв, а по-късно са само от кръв. Състоянието на болните от кокцидиоза птици бързо се влошава и: стоят с наведена глава и затворени очи; перушината е разрошена; перушината около ануса се зацапва; крилете увисват; гребенът, кожата и мускулатурата (установява се при аутопсия) избледняват; появява се силна жажда; наблюдава се отказ от храна.
Употребата на кокцидиостатици като предпазна мярка в борбата с кокцидиозата в съвременното производство на домашни птици е от съществено значение. Тази практика допринася в значителна степен за запазване както на здравето на животните, така и на хуманното отношение към тях чрез предотвратяване на болестта, която се среща във всички ферми.