От години регионалните съюзи в Германия са обединени в големи кооперации. Според д-р Егберт Федерсън, дългогодишен търговски директор на Германския съюз на селекционерите на крави порода Холщайн, това е причината за унифициране на селекционната дейност при работата на германските животновъдни племенни браншови сдружения. През последните години по-голяма част от по-малките регионални съюзи се обединиха в големи професионални сдружения. И резултатите не закъснявят. Най-новите статистически данни показват, че влиянието на есктериора се е отразило на дълголетието на кравите и е коригиран и общият индекс на племенните качества на животните от породата Холщайн. Желанието на фермерите от Германския съюз на селекционерите на крави от породата Холщайн е да имат по-здрави животни. Те са категорични, че за производителя на мляко са важни не само външният вид и млечната продуктивност. Много по-важно според тях е да имат животни с висока млечна продуктивност за по-дълъг период, като не е задължително да са рекордьорки.

Водещото правило: кравите трябва да се заплождат от високопродуктивни бици и да не са податливи на заболявания. И при увеличаване на стадото стремежът е да се увеличава броят именно на такива животни.

Другият голям проблем за млекопроизводителите в Германския съюз на селекционерите на крави от породата Холщайн е твърде големият процент бракувани крави. Практиката показва, че напоследък все по-често поради здравословни проблеми (копитни заболявания и мастити) животните се бракуват след трета лактация. Резултатът е, че тези животни не успяват да достигнат по-високата продуктивност, характерна за периода от 3 до 5 лактация, а също така не дават и достатъчно приплоди.

А така се стига до намаляване на нормалния коефициент на ремонт на стадото. Той пък от своя страна води до съществени икономически загуби за фермера. Затова германските млекопроизводители са решили за в бъдеще да дадат превес при отчитането на племенните характеристики: на броя на соматичните клетки; на продуктивното дълголетие; на плодовитостта. А в противовес на това неколкократно да се съкрати относителното тегло на млечната продуктивност.

И накрая: дъщерната плодовитост придобива по-голяма значимост за фермерите като племенна характеристика.